De Betermakers: Vakbondswerk in volle transparantie

Vakbondsploegen zijn er in alle soorten en maten. Bij Still – een leverancier van intelligente oplossingen voor intralogistiek – staat er een éénmansploeg van ACV Puls klaar om collega’s te vertegenwoordigen.

Lieven Vandekerkhove heeft 35 jaar ervaring bij het bedrijf. Hij werkte op verschillende afdelingen, waardoor Still voor hem geen geheimen meer heeft. Een ideale positie om het op te nemen voor zijn collega’s. Het zijn ook die collega’s, die hem bij de meest recente verkiezingen stimuleerden om zich kandidaat te stellen. Dat vertrouwen werd ook meteen bevestigd. Hij werd verkozen in de ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming op het werk. En via de sectorale vakbondswerking, houdt hij contact met vakbondscollega’s in andere bedrijven in de sector.

“Ik ben dan misschien wel de enige verkozene van ACV Puls bij Still, én nog een groentje in het vakbondswerk,” lacht Lieven, “maar ik voel me zeker niet alleen of aan mijn lot overgelaten. Door de steun van mijn collega’s en de goede samenwerking met de vertegenwoordigers van de andere bediende- én arbeidersvakbonden, ga ik er stevig tegenaan.”

 

“In dialoog met de werkgever, maar ook met mijn collega‘s”

 

Thuiswerk

“Nadat ik verkozen werd, was mijn eerste actiepunt een cao over telewerk. Het vele thuiswerk van de afgelopen twee jaar had ook bij Still pijnpunten blootgelegd. Er lagen wel wat heikele thema’s op tafel, zoals een thuiswerkvergoeding en afspraken over het aantal dagen thuiswerk na corona. Om onze werkgever te overtuigen heb ik als eerste stap een anonieme bevraging georganiseerd bij de collega’s.”

Die bevraging hielp Lieven om heel transparant over de verwachtingen van zijn collega’s naar de werkgever te stappen en zo te blijven doordrukken voor een goed kader rond thuiswerk. “Transparantie is voor mij heel belangrijk. Ik wil in volle transparantie alle Still-medewerkers bij mijn vakbondswerk betrekken. Ik heb hun input nodig. Ik wil niet alleen in dialoog gaan met de werkgever, maar ook met mijn collega’s.”

De onderhandelingen over het thuiswerk liepen niet van een leien dakje. “Bijna een jaar lang bleef ik op elke ondernemingsraad verder onderhandelen. In de laatste fase schoof ook de vakbondssecretaris van ACV Puls mee aan tafel. Samen zijn we er uiteindelijk in geslaagd een deftige cao over thuiswerk af te sluiten.”

Na dit werk van lange adem, heeft Lieven alweer andere thema’s in het vizier. “Still is een klein bedrijf, maar met heel wat uitdagingen. Ik wil nu werk maken van betere verloningspakketten en cafetariaplannen. Die zijn in grote bedrijven vaak al heel vanzelfsprekend. Maar bij Still staan we nog maar aan het begin. Gelukkig ziet onze werkgever goede afspraken als een manier om het bedrijf beter te maken. En dat is fijn. Op die manier kunnen we samen werken we aan verbeteringen waar iedereen wat aan heeft.”

 Auteur: Sofie Van Der Vreken