Financiële sector kan mensenrechten vooruit helpen

Een jaar geleden greep het leger de macht in Myanmar. Sindsdien zijn ongeveer 1.500 mensen gedood en nog eens 11.500 gearresteerd. Daar zitten veel politici en vakbondsmensen bij. Tientallen activisten zijn ter dood veroordeeld. In Palestina blijft het Israëlische nederzettingenbeleid een dagelijkse schending van de rechten van de Palestijnse bevolking. Het maakt een duurzame sociaaleconomische autonomie in de bezette gebieden onmogelijk.

Vakbonden in zowel Myanmar als Palestina roepen daarom de financiële wereld op om afstand te nemen van bedrijven die gelinkt zijn aan de militaire junta in Myanmar of de illegale nederzettingen in Palestina. Via deze economische hefboom willen ze extra druk uitoefenen om de situatie te deblokkeren. De oproep past ook in het concept van duurzame financiële investeringen. De financiële sector kan zo een steentje bijdragen aan respect voor de mensenrechten.

www.uniglobalunion.org  |  www.dontbuyintooccupation.org