ACV Puls wil Belgische e-commerce met kwaliteitsvol werk

De voorbije weken was er politieke heisa rond de wenselijkheid van e-commerce in ons land. Kristel Van Damme van ACV Puls is realistisch. “De klok terugdraaien is utopisch, al ben ik ervan overtuigd dat we niet zomaar het Nederlands model moeten kopiëren. De logistieke centra daar worden grotendeels bevolkt door arbeidsmigranten die voor een hongerloon tijdelijk worden tewerkgesteld, terwijl ze dan nog een deel van hun loon moeten afstaan aan het interimkantoor voor belabberde huisvesting. Die moderne slavernij willen we niet in België. Wij willen als vakbond inzetten op een Belgisch e-commerce model, waar kwaliteitsvol werk bovenaan staat.”

Ook over het milieu-aspect heeft ACV Puls een duidelijke mening. “Maak telkens één firma verantwoordelijk voor leveringen in een welbepaalde regio, met ook daar vaste contracten voor de werknemers. Idealiter met leveringen door cargo-fietsen in een stedelijke omgeving en elektrische voertuigen buiten de stad. Maar ook inzetten op vaste afhaalpunten heeft een positieve invloed op het milieu.”