Een Franse journalist stelde eind januari de wantoestanden in de zorggroep Orpea aan de kaak. Hij verzamelde 250 getuigenissen van verzorgend personeel en bewoners. De groep, die met 60 rusthuizen en 4200 medewerkers ook in België goed vertegenwoordigd is, zou zich op grote schaal bezondigen aan verwaarlozing van bewoners. Zo zijn er verhalen van rantsoenering op de voeding en ouderen die dagen niet verzorgd worden, en in hun eigen uitwerpselen blijven zitten.

Commerciële woonzorgcentra zijn vaak in hetzelfde bedje ziek: hogere dagprijzen dan in de vzw’s en de openbare woonzorgcentra, maar minder personeel. VRT-programma Pano toonde aan dat het eten dat bewoners voorgeschoteld kregen ondermaats was. En Lina Nasser, een journaliste die in 2017 een paar maand undercover aan de slag was in een woonzorgcentrum, getuigde dat één persoon vaak in twee uur tijd tot tien mensen moest wassen, aankleden, verzorgen én ontbijt geven. En in 2019 betoogden de werknemers van Armonea (de grootste commerciële rusthuisgroep van ons land) tegen de te hoge werkdruk en een gebrek aan respect van de directie.

Rendement boven zorg

“Vooral bij commerciële groepen, waaronder ook Orpea, keren dit soort verhalen terug,” weet Olivier Remy van ACV Puls. “Het personeel daar doet even hard z’n best en zorgt met hart en ziel voor de bewoners. Maar de grote druk om de kosten laag en het rendement hoog te houden, weegt zwaar door. Het gevolg is een heel menselijk verhaal van personeelstekort en situaties die je niemand wil aandoen.”

“Wij hebben al eerder aan de Vlaamse overheid gevraagd beter toe te zien op de financiële stromen, het personeelstekort en de zorgkwaliteit van de grote groepen in de ouderenzorg. De overheid heeft acties ondernomen, denk maar aan de lijst van woonzorgcentra onder verhoogd toezicht (de zgn. ‘zwarte lijst’). Maar dit boek toont opnieuw aan dat commerciële multinationals geen plaats hebben in de zorg voor kwetsbare mensen. Het roept ons op om als samenleving beter te doen. De coronacrisis heeft het personeelstekort nog meer op scherp gezet. Er kan de komende jaren geen eurocent bespaard worden in zorg en welzijn. Er moet gewerkt worden aan een meerjarenplan voor meer personeel en betere zorg en ondersteuning.”

Auteur: Yolan Devriendt |  Afbeelding: Shutterstock