Standpunt: Vakbondsactie over nieuwe wegen!

Vakbonden kiezen voor overleg. Maar dat volstaat helaas niet altijd om tot resultaat te komen. Daarom zal actievoeren ook altijd een must blijven in de vakbondspraktijk, ter ondersteuning van het overleg. Actievoeren kan op tal van manieren – van vriendelijk en ludiek tot streng en hard. Door de digitalisering, die nog versneld werd door corona, is ook het digitale palet nog uitgebreider geworden.

Als vakbonden evolueren we mee. Vorige maand lanceerde het ACV samen met de andere vakbonden een online petitie voor de hervorming van de loonwet én het behoud van de automatische indexering. Niets speciaals, zou je denken. Maar niets is minder waar. Het betreft immers een online petitie in de schoot van het Federaal Parlement. Om de petitie te onderschrijven moet je je als burger bekend maken via itsme of via e-ID. Niet zo evident dus.

Deze nieuwe actievorm geeft elke burger de kans via een petitie een debat in het federaal parlement af te dwingen. Je moet dan wel minstens 25.000 handtekeningen verzamelen, evenwichtig verspreid over Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Je krijgt daarvoor drie maanden de tijd. Voor onze petitie loopt die termijn nog tot 31 maart.

Deze petitiemogelijkheid bestaat sinds mei 2019. Intussen is al 71 keer geprobeerd de nodige drempels te halen. Nog nooit slaagde de organisator in zijn of haar opzet. We zijn dan ook apetrots dat het ons wel lukte. Al binnen de twee weken stootte onze petitie door het plafond van 25.000 handtekeningen. Intussen zitten we al aan bijna 70.000.

De inzet is van groot belang. Het federaal regeerakkoord wil niet dat er geraakt wordt aan de loonwet. Alle partijen in de regering hebben zich daartoe verbonden. Dat maakt vrije loononderhandelingen in ons land onmogelijk. Het is ook de reden waarom onze lonen met maximaal 0,4 % mogen stijgen in 2021-2022.

De handtekeningen op de petitie kunnen echter wél een parlementaire behandeling afdwingen. En daar gaat het voor ons om. Dat we al na twee weken in ons opzet slagen, zegt veel over het diep gewortelde ongenoegen over deze wet bij de werkende bevolking – zeker in een context waarin blijkbaar iedereen de prijzen mag opdrijven en alleen werknemers de handen op de rug gebonden krijgen.

Onze ambitie reikt echter verder dan 70.000 handtekeningen. Er zal échte vakbondsactie nodig zijn om van deze onrechtvaardigheid af te geraken. Deze petitie loopt dus door. Het nieuwe streefdoel is 100.000 handtekeningen.

Heb je nog niet getekend? Klik dan snel hier.

Je helpt op die manier mee om vrije loononderhandelingen terug mogelijk te maken zodat we werk kunnen maken van thuiswerkvergoedingen, maar in de eerste plaats ook  betere lonen, mobiliteitsvergoedingen, extra vakantie… Deze loonwet beknot onze onderhandelingsvrijheid. Je handtekening versterkt meteen ook het sociaal overleg in ons land, waar werkgevers en rechts-liberale politici maar al te graag vanaf willen.

Vakbondswerk steunen hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Het kan nu zelfs vanuit je zetel. Doe mee en steun ons burgerinitiatief. Op naar 100.000 handtekeningen. Nog niet getekend, doe het meteen!