Standpunt: Een jaar om positief anders te denken

Hoe mooi kan een jaar starten. Nieuwjaarsdag. Kleinkinderen orakelen het nieuwe jaar in met een aanstekelijk eenvoudige en ontroerende nieuwjaarsboodschap. Een kaarsje brengt licht onder een regenboog vol mooie wensen. Dank aan de kleuterjuffen die weer hun allerbeste poëzie bovenhaalden om de harten van papa’s en mama’s, opa’s en oma’s te laten smelten.

2022 wordt een topjaar!

Voor bijna een half miljoen werknemers wordt op 1 januari het loon met dik 3% aangepast aan de levensduurte, met dank aan ons indexmechanisme. Want zonder die automatische index zou die aanpassing er niet geweest zijn. Voor alle duidelijkheid: de index is geen opslag, maar gaat de verarming tegen. De aanpassing komt er nadat de prijzen al een paar maanden volop stijgen. Voor de meeste privésectoren komt er bovenop de index ook nog een sectoraal onderhandelde loonsverhoging – soms procentueel, soms via de vermaledijde consumptiecheques, soms allebei. En ook het absolute minimumloon stijgt, met dank aan het sociaal overleg. Voor 21-jarigen komt er 23 euro bij. Voortaan bedraagt het minimumloon 1.725 euro bruto per maand.

 

“Voor alle duidelijkheid: de index is geen opslag, maar gaat de verarming tegen. De aanpassing komt er nadat de prijzen al een paar maanden volop stijgen.”

 

We lopen echter niet alleen in de spits om te scoren. We zullen in 2022 ook onze keeperstalenten moeten bovenhalen en tegendoelpunten vermijden. Als de index te warm aanloopt, komen de schietgeweren boven en als het herstelbeleid van de diverse regeringen uit de starblokken schiet, wenken nieuwe besparingsrondes. De tijd tot de volgende verkiezingen wordt kort en de begrotingen kleuren dieprood. We zullen dus goed de bal moeten volgen.

Toch wil ACV Puls in 2022 vooral scoren. Er liggen nog wel wat ballen die we tegen de netten willen knallen. De loonwet, je weet wel, de hefboom voor loononderhandelingen die eerder een sloophamer is geworden, zullen we stevig in het vizier blijven nemen. Ook de sociale zekerheid en de pensioenen willen we fundamenteel verstevigen, maar het hele loopbaanbeleid moet ten gronde versterkt worden.

Vakbondswerk moet ook het racisme te lijf gaan. ACV Puls staat voor een verdraagzame en inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet, ongeacht culturele achtergrond, gender, leeftijd of beperking. Racisme past hoegenaamd niet in ons werk. Onze drive tot verbetering kent alle kleuren van de regenboog.

De nieuwjaarsbrieven kunnen dus een heel jaar mee. Met dank aan de kleuterjuffen!

Gelukkig Nieuwjaar!

Auteur: Stefaan Decock |  Afbeelding: Dries Luyten