Op 10 december, de verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, organiseerde een brede coalitie van vakbonden en sociale bewegingen acties in verschillende landen. In België waren er acties in Brussel, Sint-Niklaas en Verviers. En op de facebookpagina van Defend the Defenders deelden sympathisanten selfies met zelfgemaakte campagne-­megafoons.

Daarmee vragen ze aandacht voor schendingen van het fundamentele mensenrecht om op te komen voor de zwaksten. Want in binnen- en buitenland staat het middenveld onder druk: van het ontnemen van het recht op manifestatie, online en offline criminalisering tot arrestaties en regelrechte moorden. In de Filipijnen wordt wie mensenrechten verdedigt, als staatsgevaarlijk gebrandmerkt en vogelvrij verklaard.

Dandy Miguel, jonge, strijdbare vakbondsleider leidde een onafhankelijk onderzoek naar de moord op negen activisten bij een gewelddadig politieoptreden op 7 maart 2021. Daarmee tekende hij zijn eigen doodvonnis. Hij werd brutaal afgemaakt met acht kogels in de rug. Deze moord maakt duidelijk dat opkomen voor basisrechten meer dan ooit nodig blijft.

www.defendthedefenders2021.wordpress.com