Black Friday is een Amerikaanse traditie die overwaaide naar de hele wereld. De dag na Thanksgiving trapt het seizoen voor kerstaankopen af. Vakbonden en middenveldorganisaties uit 22 landen grepen met wereldwijde acties in België, Bangladesh, Australië, Zuid-Afrika, Argentinië,… Black Friday aan om Amazon ter verantwoording te roepen.

Amazon is een van de machtigste bedrijven op aarde met aan het hoofd de rijkste persoon ter wereld, CEO Jeff Bezos. De coronapandemie heeft aangetoond dat Amazon winst belangrijker vindt dan zijn werknemers, de samenleving en onze planeet. De actievoerders eisten dat Amazon werknemers eerlijk betaalt en vakbondsleden niet viseert. Ze eisten ook dat Amazon eerlijk belastingen betaalt en transparant is in het gebruik van data van klanten.

Ook ACV Puls was paraat op de actie in Brussel. In België breidt Amazon zijn e-commerce- en lobbyactiviteiten uit. De agressieve groei heeft grote gevolgen in onze handel, logistiek, post en ICT met een negatieve impact op arbeidsvoorwaarden. Hoog tijd om een krachtig statement te maken naar de EU. Zij moeten verantwoordelijkheid opnemen en dergelijke praktijken aan banden leggen.

www.makeamazonpay.com