Veiligheid en gezondheid op de werkplek is een basisrecht

Sinds de coronacrisis staan veiligheid en gezondheid op de werkvloer terug hoog op de agenda van het sociaal overleg. Vakbonden onderhandelden wereldwijd over gezonde werkomstandigheden. Dit lukte niet overal. In Frankrijk bijvoorbeeld, spanden de vakbonden bij Amazon daarom een rechtszaak aan over het gebrek aan social distancing op de werkvloer en de enorme werkdruk.

Ook in Colombia staakten werknemers van callcenter Teleperformance tegen de overbevolking en het verplicht delen van apparatuur. In andere landen was overleg wel mogelijk en werd COVID-19 erkend als beroepsziekte. Maar ook daar zorgden versnelde technologische ontwikkelingen voor bijkomende uitdagingen. Bij callcentermedewerkers leidde thuiswerk tot nog meer stress en toezicht – soms zelfs tot videomonitoring.

Overal heeft telewerk de grens tussen werk en privé doen vervagen. Ook hierover willen vakbonden onderhandelen. De mondiale dienstenvakbond UNI vraagt de werkgevers mee aan tafel. Maar ook de Internationale Arbeidsorganisatie moet in actie schieten. De nieuwe technologieën zijn blijvers. Hun effect op het welzijn van werknemers vraagt een oplossing.

www.uniglobalunion.org