Wereldwijde stijging van schending werknemersrechten

Onderzoek van de Internationale Vakbond ITUC toont aan dat overheden en werkgevers de pandemie misbruikten om werknemersrechten te omzeilen. De werkvloer wordt minder veilig door beperkingen op vakbondswerk in Wit-Rusland, Colombia, Cambodja en Myanmar. Werknemers die essentiële informatie verspreiden over het virus op de werkplek en collectieve onderhandelingsrechten worden ontslagen. In Honduras, India, Indonesië, Slowakije en Uruguay ontmantelen regeringen het recht op vrije meningsuiting en vereniging via repressieve wetten. Er werden meer vakbondsmilitanten gearresteerd dan de vorige jaren.

De Europese vakbonden dringen er bij de Europese Commissie op aan werk te maken van het beloofde wetgevend kader dat bedrijven verantwoordelijk maakt voor werknemersrechten in de hele toeleveringsketen. Europese bedrijven zoals Nestlé en Volkswagen zijn namelijk mee verantwoordelijk voor schendingen van werknemersrechten in andere delen van de wereld. Voor de vakbonden is de maat vol. Geen excuses en uitstel meer. Werknemers hebben dringend behoefte aan actie van de EU om fatsoenlijke arbeids- en milieunormen te garanderen in de hele toeleveringsketen van Europese bedrijven.

Lees meer op https://www.ituc-csi.org

ACV Puls  |  Image: ITUC-CSI