Vierdaagse vakbondsprotesttocht van Boekarest naar Brussel

13 Roemeense vakbondsvertegenwoordigers van Cartel Alfa organiseerden een vierdaagse protesttocht van Boekarest naar Brussel om de lage lonen in hun land aan te klagen. Deze lonen dwingen hun medeburgers om soortgelijke reizen te maken op zoek naar fatsoenlijk werk. De ‘karavaan van sociale rechten’ startte in Boekarest. Tijdens de reis van meer dan 2000 kilometer voerden de deelnemers met steun van lokale vakbonden actie in Boedapest, Wenen, München en Luxemburg.

In Brussel hadden ze een ontmoeting met de Europese Commissie, waar ze benadrukten dat de economische groei in Roemenië de afgelopen tien jaar niet heeft geleid tot een betere levenskwaliteit voor de werkende bevolking. Het minimumloon bedraagt slechts 281 euro per maand en de kosten van levensonderhoud 572 euro per maand. Collectief overleg met vakbonden neemt zienderogen af. Meer dan vier miljoen Roemeense burgers verlieten hun land op zoek naar een beter leven in andere landen. Maar daar worden ze vaak uitgebuit als goedkope arbeidskrachten. Hoog tijd dus voor eerlijke minimumlonen en collectieve onderhandelingen.

ACV Puls  |  Image: Shutterstock