Is volwassenenonderwijs iets voor jou?

Het nieuwe schooljaar ging op één september van start. Maar niet alleen jongeren zullen zich over de boeken buigen; ook het volwassenenonderwijs schiet weer uit de startblokken. We spraken met Bart De Naegel en Peter Gregorius van het LBC Volwassenenonderwijs.

De school maakte lang geleden deel uit van de vakbond LBC (de voorloper van ACV Puls), maar staat intussen al heel wat jaren op eigen benen. In het opleidingspakket vind je naast afzonderlijke cursussen ook beroepsopleidingen, integratietrajecten voor anderstalige nieuwkomers en cursussen/opleidingen in samenwerking met de VDAB. Die leiden dan tot een diploma en werk.

Hoe hebben jullie corona doorstaan?

Bart: “We hebben de invloed van COVID-19 zoals iedereen gevoeld. We hopen dat we opnieuw kunnen overgaan op contactonderwijs. Maar ook afstandsonderwijs en gecombineerd onderwijs zijn blijvers die we nog verder uitbouwen. De komende schooljaren willen we ons steentje bijdragen aan de digitalisering waar Vlaanderen zo op inzet.

“Het blijft wel een evenwichtsoefening. Sommige groepen vinden door die digitalisering moeilijker hun weg naar ons. Het is ook niet evident voor stages en praktijkopleidingen. De zorgopleiding maakt een zeer groot deel van ons aanbod uit, maar het is heel moeilijk om mensen daarvoor te motiveren wanneer alles digitaal verloopt. Dat zijn dan ook opleidingen van maandagmorgen tot vrijdagnamiddag.”

Peter: “Ik sta versteld van hoeveel mensen het volhouden. Sommige cursisten beschikken niet eens over een laptop, maar volgen de lessen drie uur lang op een piepklein gsm-scherm, dag in, dag uit. Respect. Ook voor onze personeelsleden trouwens. Ook voor hen is het geen makkelijke manier van werken. Toch staan ze altijd klaar om cursisten te begeleiden en te ondersteunen.”

Bart: “Wanneer beperkte groepen contactonderwijs mogen volgen, kiezen we specifiek voor de kwetsbaarste groepen. En voor praktijk­opleidingen natuurlijk. Een fiets ineensteken of een meubel stofferen leer je niet alleen door een filmpje te bekijken.”

Zijn er dit jaar nieuwigheden?

Peter: “Ja, we breiden zelfs uit. In Mechelen en Beringen nemen we een nieuwe campus in gebruik, in Brasschaat breiden we uit.”

Bart: “Onze tarieven blijven zeer laag. Bij inschrijving krijg je bovendien een gratis Office 365 pakket om de lessen ook digitaal te kunnen volgen. En Puls-leden krijgen 15 euro korting bij inschrijving.”

www.lbconderwijs.be

Auteur: Max De Boeck  |  Afbeelding: Adobestock