Vakbonden strijden voor eerlijke jobs bij koerierdiensten

Amazon drukt wereldwijd een stempel op de loon- en arbeidsvoorwaarden in de e-commerce. Nu Jeff Bezos niet langer de CEO is, hoopt de internationale vakbondswereld op een nieuw tijdperk. Aan de nieuwe CEO Andy Jassy stellen ze drie eisen: behandel werknemers als mensen door een einde te maken aan het extreme toezicht, respecteer de vrijheid van vereniging, dus vakbondswerk op de werkvloer, en maak in overleg met vakbonden collectieve afspraken over loon en veilige werkomstandigheden.

De Deense vakbond 3F boekte alvast resultaat en sloot bij de online supermarkt Coop een collectief akkoord dat koeriers eerlijke en veilige arbeidsvoorwaarden garandeert. Bij een andere online­speler, nemlig.com, kaarten ze samen met werknemers aan dat arbeiders als robots steeds sneller en harder moeten werken, en via constante controle en door militair personeel tot het uiterste gedreven worden. In België werden PostNL en GLS voor de correctionele rechtbank gedaagd wegens structurele sociale fraude.

Teken de Amazon petitie via deze link.