Freelancer of werknemer? ACV helpt je vooruit!

Een diploma op zak en dan die ene vraag beantwoorden: wat nu? Ga je solliciteren bij je droombedrijf? Of stamp je liever je eigen droombedrijf uit de grond?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om als zelfstandige te werken. In Vlaanderen zijn er vandaag al meer dan 100.000 eenmanszaken. Misschien denk jij er ook aan om je talent op de freelancemarkt te gooien? Dit lijkt misschien een grote stap, maar de verschillen tussen freelancers en werknemers met een klassieke arbeidsovereenkomst worden kleiner. Ook qua ondersteuning door het ACV, want wie zijn eigen baas wil zijn kan rekenen op United Freelancers, een service van het ACV voor zelfstandigen zonder personeel.

“Freelancers werken vaak in vergelijkbare situaties als werknemers,” legt Joep Vanderbeke van United Freelancers uit. “En ze worden dan ook vaak met dezelfde vragen geconfronteerd. Klopt mijn contract? Verdien ik voldoende? Ben ik beschermd? Met al die vragen worden ze bij ons individueel verder geholpen.”

Niet alleen actieve freelancers zijn met hun vragen welkom. Ook starters kunnen rekenen op de in-house knowledge van United Freelancers. “Of je nu voluit voor die eigen zaak gaat, eerst als zelfstandige in bijberoep aan de slag wil of als werkzoekende zelfstandig aan de slag wil, voor alle vragen en valkuilen bij je start staan we klaar.”

Gratis webinars voor freelancers en werknemers

Denk je eraan om te freelancen? United Freelancers organiseert speciaal voor starters de (gratis) webinar ‘Starten als freelancer: jouw statuut’ op 5 oktober om 19.30. Je krijgt er een frisse blik op wat het statuut allemaal inhoudt – een ondernemingsnummer aanvragen, sociale zekerheidsbijdrage, sociale voordelen, … – en vergelijkt er objectief werknemerslonen met die van freelancers. Je vindt alle info over de webinar op www.unitedfreelancers.be.

Spreekt werken als werknemer je meer aan? Hou dan zeker www.loopbaanontwikkeling.be in de gaten. Daar vind je de weg naar gratis webinars vol tips en tricks die ervoor te zorgen dat jouw sollicitatiebrief en cv opgepikt worden door potentiële werkgevers.

Auteur: Sofie Van Der Vreken  |  Afbeelding: Adobestock