Achter de schermen: onderhandelen over concrete werknemersrechten

Het ACV helpt je vooruit. In Puls Magazine kijk je mee achter de schermen van een dagje vakbondswerk. Deze maand maak je kennis met Piet Van den Bergh, onderhandelaar van het ACV.

8:45 Het ideale aanvangsuur voor een Teams-meeting, na de kinderen eerst naar school gewandeld te hebben. Een vergadering over het recht op privacy voor interimmers. Een onderwerp dat helaas vaak pas in beeld komt als het ergens mis loopt. Maar nu maken we structurele afspraken.

10:30 Ik schakelen over naar Zoom, voor een virtuele vergadering in de Nationale Arbeidsraad (NAR) over klein verlet voor pleegouders en pleegkinderen. Het ACV wil het klein verlet ook naar hen uitbreiden, dus bijvoorbeeld ook voor een volwassen pleegkind waarvan de ex-pleegouders overlijden. De vergadering loopt vlotter dan verwacht. Het hoeft niet altijd gesakker te zijn.

 

“De vergadering loopt vlotter dan verwacht. Het hoeft niet altijd gesakker te zijn.”

 

12:10 Ik krijg een voicemail-bericht over sociale dumping door interimkantoren in de binnenscheepvaart. Ik bel de collega even terug. Het verbod op uitzendarbeid in de binnenscheepvaart werd om ideologische redenen opgeheven, intussen varen Filipijnse matrozen voor minder dan 500 euro per maand rond in België.

12:30 Tijd voor het beste uit de frigo en Knack.

13:00 Vakbondsoverleg over de omzetting van de Europese richtlijn over de work-life balance. We willen ons door de werkgeversorganisaties op het volgende NAR-overleg niet uiteen laten spelen.

13:40 Ik ga diagonaal door mijn mailbox.

14:00 Opnieuw vakbondsoverleg en dan terug zoomen in de Nationale Arbeidsraad over de verdere crisismaatregelen. We willen hoe dan ook de gelijkstelling voor de jaarlijkse vakantie geregeld zien. Zelfstandigen­organisatie Unizo laat verstaan dat zij hier geen interesse voor hebben. Mijn vakbondscollega vliegt er stevig in. Dankzij mijn draagbare headset kan ik intussen boven een koffie gaan halen, en verder puin ruimen in de mailbox. Ik kom nog eens tussen in de vergadering en laat de webcam opstaan. Wanneer mijn dochter van school terugkomt en in beeld een knuffel komt geven, zorgt dit in de vergadering even voor wat ontspanning. Maar helaas niet voor een oplossing.

17:30 Ik print enkele nota’s af zodat ik die morgenvroeg nog voor de eerste vergadering kan doornemen. Ik schrijf nog snel een stukje dat ik onze webredacteur al lang beloofd had. Morgen opnieuw een boeiende dag.

Auteur: ACV Puls  |  Afbeelding: Piet Van den Bergh