Vakbondslidmaatschap levert flink wat op

Op zoek naar een reden om aan te sluiten bij het ACV?

Er zijn veel redenen om aan te sluiten bij een vakbond. Solidariteit is er één van. Maar het kan ook financieel flink wat opleveren. Dat hebben ongeveer 200 ex-werknemers van Ford Genk ondervonden…

We schrijven oktober 2012. Ford Genk kondigt aan de deuren te sluiten. Alle personeelsleden verliezen hun job. Keurig worden de weken, maanden en jaren nadien alle ontslagvergoedingen berekend en uitbetaald. Maar een paar werknemers merken dat er bij hen wat ontbreekt. Ze stonden geregistreerd als arbeider, maar voerden al heel lang bediendenwerk uit. De vakbond klaagt dit al aan sinds de jaren ’80. Begin jaren 2000 werd dat zelfs erkend door de werkgever. Want ze kregen sindsdien, na lang gebakkelei, een extra premie voor dat bediendewerk. Maar die erkenning bleef uit bij de sluiting. De toch wel aardig wat voordeligere ontslagregeling voor bedienden, bleek niet voor hen te gelden.

Bij LBC-NVK, de voorganger van ACV Puls die toen de belangen van de bedienden bij Ford behartigde, vonden ze een luisterend oor. Ja, klonk het daar. We zetten de strijd die we al meer dan dertig jaar voeren verder, jullie hebben recht op de regeling voor bedienden. Jullie hebben immers jarenlang bediendenwerk verricht. Het is dan niet meer dan fair om jullie ook bij de sluiting op die manier te behandelen.

Gerechtelijke procedure

Het hoeft geen betoog dat werkgever Ford die redenering niet meteen volgde. Integendeel, het bedrijf bleef tijdens de hele rechtsgang stokken in de wielen steken. Maar na de lange, gerechtelijke procedures voor liefst 135 betrokken ACV-leden werden slechts twee dossiers door de rechtbank afgewezen. De kostprijs voor de procedure werd betaald door het ACV. De betrokkenen betaalden zelf enkel een beperkte rechtsplegingsvergoeding.

De inzet van de procedures was niet min. De loonachterstallen en extra ontslagvergoedingen waarop de werknemers recht hadden schommelden van 15.000 tot liefst 250.000 euro, inclusief intresten. In totaal verhaalden de advocaten die het ACV voor deze complexe rechtsgang inschakelde zowat 8 miljoen euro voor de betrokken vakbondsleden.

Dit is natuurlijk een uitzonderlijk dossier over een principieel punt dat heel lang heeft aangesleept. Niet alle geschillen met werkgevers leveren zo’n spectaculair resultaat op. Maar bij het ACV ben je wel altijd aan het juiste adres als je je rechten als werknemer wil doen gelden. Daar kan je van op aan!

Auteur: Jan Deceunynck  |  Afbeelding: Belga Image