Pasklaar advies voor jobstudenten

Het ACV helpt je vooruit. In Puls Magazine kijk je mee achter de schermen van een dagje vakbondswerk. Deze maand maak je kennis met Nelis Jespers van ISA, de jongerenservice van het ACV.

8:00 Koffie! Ik snijd de banaan, hak de chocola en lepel het door de yoghurt. Goed voor de darmflora!

9:00 Mijn dag begint met het persoverzicht. Ik bekijk de ISA-mailbox en beantwoord twee vragen over de corona-uitzonderingen voor studenten. Studenten mogen deze zomer onbeperkt bijverdienen.

9:30 Ik schakel in voor de vergadering met de communicatiedienst over de ISA-service deze zomer. Tijdens de drukke zomermaanden staat voor jobstudenten een heel belteam klaar! We bespreken de promotiecampagne op sociale media.

11:30 Een stagiair krijgt een jobaanbieding op zijn stageplek. De werkgever stelt voor de verplichte stagedagen over verschillende weken te spreiden en de lege dagen op te vullen met studentenarbeid. Ik geef aan dat dit illegaal is. Je kan pas werken op je stageplaats als de stage volledig afgerond is.

12:30 Tijd voor de lunch. Ik heb zin in croques. Mijn healthy huisgenoot kijkt me beschuldigend aan voor mijn ongezonde eetgewoontes.

13:00 De lijn staat open. De ISA-permanentie begint nu echt. Een jobstudent belt omdat hij wel heel weinig verdient. Ik vraag het contract en de loonfiche door te sturen en bel even later terug met de melding dat het loon onder het minimumloon ligt. Het lid geeft aan de werkgever eerst zelf te willen contacteren. Ik maak het dossier intussen al over aan de juridische collega’s. Je weet maar nooit.

14:15 KLIK! Een bericht in de chat: “Het lukt niet op school. Tot wanneer mag ik een studentenjob doen als ik stop met studeren?” Ik antwoord dat je geen studentenjob meer kan doen van zodra je je uitschrijft. Lopen je studies af in juni, dan kan je een studentenjob doen tot eind september.

15:00 Ik bel met een vakbondssecretaris over een studente die werkt in een hotel en daar sinds kort ook tijdelijk inwoont. Haar werkgever dreigt haar te ontslaan en haar ook op straat te zetten. De secretaris neemt het dossier van me over.

16:30 Een lid belt. De examens komen eraan. Ze heeft geen tijd meer voor haar studentenjob, maar haar werkgever wil haar aan de uurregeling op het contract houden. Ik geef aan dat dat zijn recht is en stel een aantal opties voor: een compromis zoeken met de werkgever is de beste optie. Ze kan ook ontslag nemen en haar opzegtermijn uitdoen, of gewoon haar contract naleven en door de zure appel bijten.

19:30 Ik geniet met een vriendin van de pas geopende terrassen. Het regent.