“Gebrek aan begrip en waardering is soms erger dan moeilijk kunnen rondkomen”

De Vrolijke Kring maakt mensen in armoede sterker

Op 3 juni ontving De Vrolijke Kring uit Ronse de prijs ‘Armoede Uitsluiten’ van Welzijnszorg. Met de prijs huldigt Welzijnszorg de manier waarop de organisatie mensen in armoede een thuis biedt. In De Vrolijke Kring kunnen mensen elkaar bij een kopje koffie ongedwongen ontmoeten. En een vrijwillige klusjesdienst en ‘Wegwijzers’ helpen hen ook oplossingen te vinden voor alledaagse problemen.

Voor de 22ste prijs ‘Armoede Uitsluiten’ focuste Welzijnszorg op de kracht van organisaties die samen met mensen in armoede werken aan ‘de binnenkant’. “In plaats van te focussen op het gebrek aan inkomen, wilden we deze keer de klemtoon leggen op wat armoede ‘van binnen’ doet met mensen,” legt voorzitter Marc Justaert uit. Want de dagelijkse stress over een te laag inkomen en facturen die maar blijven binnenkomen, leidt tot schaamte, vereenzaming en isolement. Daarom zijn organisaties als De Vrolijke Kring zo belangrijk.

Via laagdrempelige activiteiten krijgen mensen er de kans om hun netwerk te verruimen, hun talenten te ontdekken en verder te ontplooien. “Zo worden mensen sterker. Daarin geloven we heel sterk, de waarde en de mogelijkheden van elke mens,” verwoordt coördinator Leen Vandenhaute van De Vrolijke Kring het.

Maar zoals het een zelforganisatie betaamt, nam tijdens de prijsuitreiking ook Guy Janssens, lid van de Vrolijke Kring, het woord. “In armoede leven heeft niet alleen met financiële problemen te maken. Mensen in armoede hebben vaak een zeer laag zelfbeeld. Gebrek aan begrip en waardering is soms erger dan moeilijk kunnen rondkomen. In De Vrolijke Kring luistert men naar je verhaal. Zonder vooroordeel. Dat doet goed.” Maar er is meer. De Vrolijke Kring geeft ook kansen om opnieuw ‘iemand’ te zijn. “We zijn het beu om aan de zijlijn te staan. We willen ons steentje bijdragen. Door de projecten van de Vrolijke Kring vinden we een waardige plaats in de maatschappij. We zijn blij dat we op onze manier iets terug kunnen geven aan de samenleving. Investeren in mensen is de beste belegging die je kan doen!”

www.welzijnszorg.be