De Europese Commissie wil de digitale economie maximaal laten groeien. Om digitale diensten te omkaderen lanceerde ze een voorstel van regels. Tegelijkertijd houdt ze een publieke bevraging over betere arbeidsomstandigheden voor platformwerkers. De Europese vakbonden lieten hun bezorgdheden weten over platformbedrijven zoals Uber en Deliveroo. Die maken immers veel winst via gaten in de wetgeving.

De koeriers zijn schijnzelfstandigen die vaak geen minimumloon verdienen en geen betaalde feestdagen krijgen. Ziekteverlof is onbestaande en ook sociale zekerheidsbijdragen moeten ze zelf regelen. Deze problemen moeten aangepakt worden. Koeriers zijn werknemers en geen zelfstandigen. De platformbedrijven zijn niet enkel een schakel zijn tussen bv. restaurant en klant. Nee, het zijn werkgevers die dezelfde regels moeten volgen als andere bedrijven. Uber probeert de wetgeving te beïnvloeden en wil voor platformwerknemers een nieuw statuut met flexibelere voorwaarden. Daar mogen we niet aan toegeven. De EU moet in actie schieten om de race naar de bodem voor loons- en arbeidsvoorwaarden tegen te houden.

www.etuc.org