WK-voetbal in Qatar, een feest met een zwarte rand

Voetbal zorgt voor heel wat (spel)plezier en afleiding. Zeker met deze gouden generatie Duivels kijken veel Belgische supporters uit naar het WK2022 in Qatar. Helaas wordt het volksfeest overschaduwd door het grote aantal doden onder de arbeidsmigranten.
Volgens overheidsbronnen van vijf landen zijn er meer dan 6.500 van deze migranten gestorven. Maar het zijn er ongetwijfeld meer, want migratielanden Kenia en de Filipijnen zitten niet mee in de cijfers. 69 % van deze overlijdens wordt beschouwd als ‘natuurlijk’ wegens hart- of longfalen. Niet verwonderlijk als je zware fysieke arbeid moet leveren in temperaturen tot 50 graden.
Vakbonden en ngo’s voeren al een tiental jaar actie tegen deze schande. Onder internationale druk ging Qatar in 2017 akkoord om de arbeidswetten in overeenstemming te brengen met internationale standaarden. Maar dwangarbeid, beperkte bewegingsvrijheid, extreme werk- en leefomstandigheden en verbod op vakbondslidmaatschap blijven realiteit. Middenveldorganisaties uit thuislanden van deze werknemers delen de mening dat wegblijven uit Qatar geen oplossing is. Wel pleiten ze voor blijvende internationale druk. 
www.wsm.be