Goede raad is goud waard

De medewerkers van ACV Puls zetten hun beste beentje voor om je te helpen. In Puls Magazine laten we je meekijken achter de schermen van een dagje vakbondswerk. Deze maand maak je kennis met Wayne Heernaert, juridisch medewerker in West-Vlaanderen.

6:00. Tijd voor mijn ochtendkoffie. Ondertussen kijk ik naar het journaal van gisterenavond en blader ik de krant door.

7:30. In mijn mailbox vind ik de vraag van een lid om even mee te kijken naar een brief die hij wil opsturen naar zijn werkgever. Ik stuur hier en daar wat bij en bezorg de brief klaar voor verzending terug aan het lid.

9:15. Een tijdje geleden contacteerde een lid me om haar eindafrekening na te kijken. Ik stelde toen vast dat het bedrag van de ecocheques niet klopte. Ze wilde haar ex-werkgever eerst nog even zelf contacteren voor een rechtzetting. Ik pols even bij haar naar de reactie. Ze heeft nog niks gehoord. Dan sturen wij wel een brief vanuit ACV Puls.

10:30. Tijd voor telefonische permanentie. Een lid belt om advies. Omwille van de gezondheidstoestand van zijn partner wil hij graag deeltijds werken. Ik raad hem aan gebruik te maken van het thematisch verlof voor medische bijstand. Dan blijft de impact op zijn loon en sociale rechten beperkt. Ik bezorg hem via mail ook alle nodige documenten en informatie.

12:00. Na een snelle lunch maak ik even een wandeling terwijl ik naar een podcast luister.

13:15. Een lid heeft de nodige documenten opgestuurd voor een nazicht van zijn eindafrekening. Uit mijn berekening blijkt dat de werkgever te weinig verbrekingsvergoeding heeft betaald en ook de eindejaars­premie is vergeten. Alles samen is hij ons lid nog ruim 2.000 euro verschuldigd. Ik bel het lid meteen op en stel vast dat de werkgever ook geen outplacement heeft aangeboden. Ik stuur de werkgever een brief om de tekorten op te vragen en bezorg het lid een voorbeeldbrief om zijn recht op outplacement op te eisen. Goed dat hij ons gecontacteerd heeft!

16:30. Een lid heeft een probleem met het ziekenfonds. Na een telefoontje blijkt dat er een fout zat in de kwartaal-aangifte door de werkgever. Ik bel hem op en vraag om dat even recht te zetten. Hij is de kwaadste nog niet, verontschuldigt zich en belooft het snel in orde te brengen.

19:00. Na het avondeten heb ik nood aan beweging. Met een fijne Spotify-playlist in mijn oren werk ik nog wat aan mijn conditie. En dan de zetel in voor een ontspannende sitcom!