Studentenjob is er niet alleen voor de extraatjes

Minder vakantiewerk door corona

Jongeren en corona, het is geen match. De aanslepende crisis heeft niet alleen een zware invloed op hun mentaal en sociaal welzijn, steeds meer studenten dragen er ook de financiële gevolgen van.

Joke Vrijs, verantwoordelijke Jong ACV: “De meeste jobstudenten zijn tewerkgesteld in zwaar getroffen sectoren: horeca, cultuur- en evenementen, winkels. We kregen afgelopen zomer bij ISA (Informatielijn Studentenarbeid, n.v.d.r.) dan ook veel vragen van jongeren die naarstig op zoek waren naar een job. Vraag en aanbod waren totaal niet meer in evenwicht.”
Ook voor komende zomer ziet Joke niet meteen een verandering in die situatie. “De zomer van 2021 zal grotendeels hetzelfde verlopen, vrees ik. Ik hoop op een kleine verbetering, als een aantal sectoren terug open gaan. Maar ook daar zullen vaste werknemers natuurlijk voorrang krijgen.”
Joke geeft alvast een paar concrete tips mee voor wie op zoek gaat naar een studentenjob: “Via-via is nog altijd de beste manier. Laat dus aan zoveel mogelijk mensen horen dat je op zoek bent. Spontaan solliciteren is ook altijd goed. En ook de vertrouwde kanalen, zoals de VDAB-site en de interimkantoren, hou je best in het oog.”

Schrijnende verhalen

Dat studenten enkel werken om er extraatjes mee te bekostigen, klopt niet. Bij ISA komen steeds meer studenten aankloppen met schrijnende verhalen. “Al voor de coronacrisis voelden we aan dat een aantal jongeren hun studentenwerk echt nodig hadden om hun leven op orde te houden. Maar de crisis heeft dit nog versterkt. Jongeren die hun studies – al dan niet tijdelijk – moeten stopzetten, zijn geen uitzonderingen meer. We moeten steeds vaker jongeren doorverwijzen naar het OCMW of de sociale dienst van hun school,” vertelt Joke. Door die toenemende financiële afhankelijkheid gaan er ook stemmen op om studentenarbeid fiscaal bij te sturen, zodat jobstudenten dezelfde bescherming genieten als gewone werknemers.
Studentenjobs zijn ook om een andere reden belangrijk. “Het is voor veel jongeren het eerste contact met de werkwereld. Het draagt enorm bij aan de ontwikkeling van jongeren,” aldus Joke. “We moeten echt vermijden dat er binnen een paar jaar een coronageneratie op de arbeidsmarkt terechtkomt die deze kans gemist heeft.”

Auteur: Sofie Van Der Vreken | Foto: BelgaImage