Vakantiewerk in tijden van corona

Ken je rechten

Deze zomer aan de slag als jobstudent? Hieronder lees je de grote lijnen waar je rekening mee moet houden. Door corona kunnen er ook nog extra versoepelingen of vrijstellingen bijkomen. Voor details en actuele informatie staat de Infolijn Studentenarbeid voor je klaar.

Met een studentencontract mag je het volledige kalenderjaar werken. Elke student krijgt een individuele teller van 475 uren per kalenderjaar. Je eigen teller vind je op www.studentatwork.be.
Gedurende die 475 uren wordt van je loon als jobstudent 2,71% aan sociale zekerheidsbijdrage afgehouden. Werk je meer dan 475 uren? Dan wordt vanaf je 476e uur de normale sociale zekerheidsbijdrage van je loon afgehouden (13,07%), maar bouw je ook vakantierechten op. Naast je werk als jobstudent kun je ook nog 50 dagen in de horeca en 25 dagen als speelpleinmonitor werken. In samenspraak met je werkgever moet je kiezen welk van deze systemen met bijbehorende bijdragen en tellers je gebruikt.

Belastingen

Om thuis fiscaal ten laste te blijven, mag je niet meer verdienen dan een bepaald plafond. Hier zit een hele berekening achter, maar voor wie voornamelijk als jobstudent werkt is het simpel: in 2021 (aanslagjaar 2022) mag je als kind van gehuwde (of wettelijk samenwonende) ou­ders maximaal 7.102,50 euro belastbaar verdienen. Als kind van een alleenstaande ligt de grens op 8.990 euro. Ga je daar over, dan ben je niet langer fiscaal ten laste en betalen je ouders dus meer belastingen. Zelf moet je als jobstudent pas belastingen betalen als je belastbaar loon in 2021 hoger is dan 12.928,57 euro.

Gezinsbijslag

Als minderjarige verlies je niet je gezinsbijslag door te werken. Als meerderjarige mag je in Vlaanderen maximaal 80 uur per maand werken, maar de eerste 475 uur tellen niet mee. Woon je in Brussel, dan ligt de grens op 240 uur per kwartaal, maar hoef je het derde kwartaal niet mee te tellen. In periodes waarin je te veel hebt gewerkt, verlies je de gezinsbijslag.

Stop je met studeren? Dan ontvang je nog 12 maanden gezinsbijslag voor elke maand waarin je minder dan 80 uur gewerkt hebt als je in Vlaanderen woont of 240 uur voor Brusselaars.

Auteur: Samuel Bootsman | Foto: BelgaImage