10 Filipijnse activisten vermoord

Dandy Miguel was een 35-jarige vakbondsleider die zijn korte professionele leven wijdde aan het helpen en organiseren van werknemers in zijn regio. Hij was ook voorzitter van de Fuji Electric Philippines Union. Op 28 maart overleed hij na een beschieting door onbekenden op weg naar huis. Kort voordien had hij bij de Commissie voor de Rechten van de Mens een klacht ingediend over de buitengerechtelijke executies van negen arbeiders- en NGO-activisten door veiligheidsagenten op 7 maart, ook wel Bloedige Zondag genoemd. Onder president Duterte mogen veiligheidsagenten het vuur openen op ‘communisten’ die zogenaamd gewapend zijn. Deze negen slachtoffers waren echter ongewapende mensenrechtenactivisten. De moorden leidden eens te meer tot internationaal ongenoegen. In België was er – met de steun van ACV Puls – op 8 april een symbolische actie voor de Filipijnse ambassade. De internationale vakbondswereld voert de druk op, maar een internationaal onderzoek is nog steeds niet kunnen starten door de Covid-19-pandemie. We laten dit niet los en blijven de wantoestanden aankaarten.

www.industriall-union.org