“Werkgevers vragen ervaring, maar het is moeilijk om een eerste kans te krijgen”

Ook jongeren worden beter van sterk sociaal akkoord

Een goed interprofessioneel akkoord (IPA) is van belang voor iedereen. Niet in het minst ook voor jongeren. Nog altijd is het voor jongeren vaak moeilijk om een stabiel of voltijds contract te krijgen. “Jongeren krijgen te weinig kansen op de arbeidsmarkt. Werkgevers vragen ervaring, maar het is moeilijk om die allereerste kans te krijgen,” legt Michiel uit.

Respect

Michiel (27) werkt voor een grote supermarktketen. Voor hem was afgelopen jaar een enorme rollercoaster. “We krijgen een maximale loonsverhoging van 0,4% voorgeschoteld. Tegelijkertijd verwacht de werkgever van ons een enorme flexibiliteit. Ik en mijn collega’s zijn een heel jaar tot het uiterste gegaan – heel wat van mijn collega’s hebben het mentaal moeilijk gehad. Het was enorm druk in onze winkels. In onze sector zijn er monsterwinsten geboekt. Respect, waardering en dankbaarheid is dan toch niet te veel gevraagd? We willen de mogelijkheid om vrij te kunnen onderhandelen over onze lonen. Ook een hoger minimumloon is niet meer dan logisch. Dat kan wellicht niet overal, maar hier verdient onze inzet meer dan kruimels.”
Michiel wil dat jongeren serieus worden genomen. “Onze frisse kijk kan een echte meerwaarde zijn binnen een bedrijf. Maar vaak wordt er niet geluisterd naar wat wij te bieden hebben. Jonge werknemers zijn vaak niet op de hoogte van hun rechten en blijven daardoor stil. Dat is jammer.” En daarom wil Michiel zijn stem laten weerklinken in een goed onderhandeld Interprofessioneel akkoord.

Onzekerheid

Ook Nathan (28), software-developer staat volledig achter de vakbondseis voor een sterk en onderhandeld IPA. “Ik weet dat ik in een bevoorrechte sector werk. Met veel problemen waar jongeren mee te maken krijgen, kom ik niet echt in aanraking. Maar het is gewoon een kwestie van solidair zijn. Ik heb het afgelopen jaar kunnen blijven werken en de sfeer in ons bedrijf zit goed. Maar ik ken veel vrienden en leeftijdsgenoten voor wie dat niet zo vanzelfsprekend was. Hun contracten werden niet verlengd, ze vonden geen nieuwe kansen of moesten lang zoeken naar een nieuwe job. Dat zorgt in mijn omgeving voor onzekere situaties. Ik vind dat ook onze stem moet gehoord worden. Onze mening telt,” besluit Nathan.

Auteur: Sofie Van Der Vreken | Foto: BelgaImage