“Mobiliteit betekent voor elke werknemer wat anders”

Met sociaal overleg slimmer onderweg

2026. Het jaar waarin elke bedrijfswagen elektrisch moet zijn. Dat is het uitdagende voornemen van de overheid. Ook ACV Puls zegt volmondig ja tegen die omslag naar een groenere mobiliteit. Maar de rekening mag niet doorgeschoven worden naar de werknemers. Sociaal overleg over de vergroening van de mobiliteit is cruciaal.

Dat weet ook Els Henderieckx, accountmanager bij DPG Media en vakbondsvertegenwoordiger voor ACV Puls. “Mobiliteit is voor elke werknemer anders, het is heel persoonlijk,” zegt Els. “Bij DPG Media werden er, naar aanleiding van de verhuis van Vilvoorde en Kobbegem naar Antwerpen vorig jaar, fulltime HR-collega’s aangesteld om met werknemers in gesprek te gaan over hun persoonlijk mobiliteitsvraagstuk.”

Was die verhuis naar Antwerpen zo ingrijpend?

Els Henderieckx: Het gaat over honderden werknemers, van wie er veel hun leven rond de werkplek hadden opgebouwd. Die verandering raakte hen rechtstreeks in hun portefeuille, terwijl het voor andere financieel wel een meevaller was. Van in het begin zijn we in gesprek gegaan met de personeelsdienst over de noden van onze collega’s en hun potentieel inkomensverlies. Van daaruit werden door de personeelsdienst oplossingen aangereikt en besproken met elke individuele werknemer. Zo kwamen we tot een breed, toekomstgericht mobiliteitsplan met veel flexibiliteit.

Wat houdt het plan in?

Els Henderieckx: Werknemers krijgen verschillende opties. Ze kunnen hun bedrijfswagen inruilen voor andere voordelen, zoals een fiets of openbaar vervoer, én verder aanvullen met bruto loon. Ze kunnen ook hun wagen houden, maar dat combineren met een abonnement voor het openbaar vervoer, als ze daar minimum 40% van de tijd van gebruik maken. Een bedrijfswagen sluit het openbaar vervoer dus niet uit. Er werd ook een proefperiode ingelast. Zo kon iedere werknemer zijn ‘pakket’ grondig testen, en nadien eventueel aanpassen.

Wat betekent de coronacrisis op vlak van mobiliteit ?

Els Henderieckx: Uiteraard zal alles weer grondig onder de loep zal gehouden worden als corona de verhouding tussen kantoor- en thuiswerk door elkaar schudt. Flexibiliteit blijkt ook hier een onvermijdbare realiteit. Maar niet ten koste van het loon van onze collega’s. Daar blijven we angstvallig over waken.

Zet zelf de eerste stap!

Wil je zelf mobiliteit op de agenda van het sociaal overleg zetten? Spreek je ACV Puls-vertegenwoordiger aan, en zet mee de eerste stap naar een groenere mobiliteit, waarvan zowel het klimaat als werknemers beter worden.

www.metsociaaloverlegslimmeronderweg.be