ACV voert actie tegen racisme op de werkvloer

Wat doe je als je geconfronteerd wordt met racisme? Er tegen ingaan is niet altijd de makkelijkste weg. Maar wel de juiste. Racisme en discriminatie zijn niet goed te praten. Daarom roept het ACV op om niet weg te kijken als je racistische uitspraken hoort op de werkvloer. Durf te reageren!

Voorbeelden van racisme op de werkvloer zijn er helaas veel. Yüksel Kalaz is technicus bij afvalverwerkingsbedrijf Ivago in Gent. “Het gebeurt vaak dat ik aangesproken wordt over criminele feiten die op straat gebeuren. Ik krijg dan te horen dat het altijd ‘mijn soort’ is die criminele feiten pleegt. Als dat gebeurt door collega’s waar ik al 20 jaar mee werk, dan kwetst mij dat heel erg.”

Ook Abdenasser Ahadouch was slachtoffer van racisme. Hij werkt sinds drie jaar bij DHL Aviation Brucargo: “De eerste week dat ik bij DHL begon te werken, kwam er een collega langs die zei dat ik hier niet hoorde, maar in de dierentuin. Daar voelde ik mij heel slecht bij. Ik dacht dat ik geen steun ging vinden, maar die heb ik toch gevonden bij de ACV-delegatie en ook bij de leidinggevende en de werkgever.”

Steun van collega’s is belangrijk. Je hoeft geen rechtstreeks slachtoffer van racisme te zijn om je mond open te trekken. Lut Cromphout is verpleegkundige en vakbondsvertegenwoordiger in AZ Jan Portaels: “Een tijd geleden hadden we nogal wat problemen met bezoekers die zich niet aan het bezoekuur hielden of met te veel toekwamen. Op de werkvloer waren er reacties als ‘het zijn altijd dezelfde die de regels mogen overtreden, als Belg moet je dat toch niet doen.’ Anderzijds spraken ook patiënten mij soms aan met ‘wil jij mij straks wassen, want dat zwarteke, dat heb ik niet graag.’ Veel collega’s vonden dat een probleem, maar wat doe je eraan?” Samen met de directie en de diversiteitsconsulent van het ACV werd in het ziekenhuis een affiche­campagne opgezet met daarop sterke slogans en praktische tips. De belangrijkste tip van Lut? “Als je het hoort, spreek erover met je collega’s. Je zal zien dat je niet alleen staat. En als je dan nog het ACV erbij betrekt, kan je de bal aan het rollen krijgen en kan je het verschil maken.”

Op 21 maart was er de internationale dag tegen racisme.
Ook in tal van Belgische steden werden acties opgezet om het thema in de kijker te zetten.
Het ACV zette mee de schouders onder acties in o.a. Brussel, Antwerpen, Gent, Oostende en Leuven.

 

Auteur: Jan Deceunynck