Een klein voordeel van de jammerlijke sluiting van bioscopen is dat je af en toe filmontdekkingen kunt doen zonder je achterwerk op te lichten. Met zijn griezelige SF-thriller Come True komt de Canadees Anthony Scott Burns aardig in de buurt van een aangename kennismaking. Alhoewel: ‘aangenaam’ is hier misschien niet meteen het juiste woord.

Huiveringwekkende trip door dromen en nachtmerries (Julie Sarah Stone)

Sarah, een zonderling schoolmeisje met slaap- en andere problemen, stapt samen met een handvol andere deelnemers in een slaapexperiment van de universiteit. Hun dromen worden er gemonitord door een team jonge vorsers, onder leiding van een rare prof met een immense bril. Wanneer Sarah overdag een paar keer dezelfde man tegen het lijf loopt, begint zij zich af te vragen of dit experiment wel helemaal koosjer is.

Een suggestie: surf eens naar Carl Jung op Wikipedia en loop daar de sleutelconcepten van diens theorieën over archetypes en het collectief onbewuste af. Dan ben je helemaal mee met Anthony Scott Burns. Die tikt in Come True dat lijstje namelijk netjes, hoofdstuk per hoofdstuk, af. Het blijft overigens wel bij aftikken, want veel diepte of betekenis valt er in deze ijle droomtrip niet te ontwaren. Burns bekommert zich maar mondjesmaat om plot en verhaal, en ligt dus ook niet echt wakker van antwoorden op logische vragen. Waarom slaapt Sarah op een schuifaf in de naburige speeltuin, in plaats van bij haar moeder thuis, bijvoorbeeld? Hij compenseert dat manco ruimschoots met een meeslepende verbeelding, hypnotiserende sfeer én een naargeestige toonaard om u tegen te zeggen. Come True ruikt en wijst naar David Cronenberg, Philip F. Dick en een resem andere genregenoten, maar drijft wel gedecideerd op een eigen logica en stijl. Burns lokt je met langzaam en repetitief camerawerk langs lege gangen, verlaten straten en akelige droombeelden een huiveringwekkend nachtlandschap binnen, waarin telkens weer dezelfde gedaante met oplichtende ogen opdoemt. Hoofdrolspeelster Julia Sarah Stone houdt er met haar poppengezichtje en fragiele verschijning voortreffelijk mee de pas in. Een enkele keer slaat Burns de plank mis door onverhoeds uit zijn eigen logica te tuimelen. Hij komt ook daar doorgaans slim mee weg, al is het slot van zijn angstthriller toch wat aan de onnozele kant. Al bij al zeer eerie en bezienswaardig, zij het best niet voor het slapengaan.

Come True is (met Nederlandse ondertitels) beschikbaar op Sooner – Stream Beyond.

Bekijk de trailer van deze film onderaan dit Puls Magazine

Auteur: Karin Seberechts