Sinds dit jaar heb je als vader of partner van de moeder recht op 15 dagen geboorteverlof. Je mag die dagen opnemen binnen de 4 maanden na de bevalling. Je hoeft ze niet in één keer op te nemen.
Je moet het geboorteverlof aanvragen bij je werkgever. De eerste 3 dagen wordt je volledige loon door je werkgever betaald. Voor de overige dagen ontvang je een uitkering van je ziekenfonds.
Als je gebruik maakt van je recht op geboorteverlof ben je beschermd tegen ontslag. Je werkgever mag je arbeidsovereenkomst niet eenzijdig verbreken als je geboorteverlof aanvraagt. Je kan enkel ontslagen worden als daar een gegronde reden voor is. Het geboorteverlof geldt ook voor zelfstandigen. Vanaf 1 januari 2023 wordt het geboorteverlof opgetrokken naar 20 dagen. Lees er meer over op www.hetacv.be en tik ‘geboorteverlof’ in de zoekbalk.