Noorse vakbond sluit loonakkoord af voor koeriers

Foodora is een Scandinavisch onlineplatform voor fietskoeriers. Met lage lonen en onzekere contracten drukt het bedrijf de kosten. De Noorse vakbond Fellesforbundet sloot na een zes weken durende staking een collectieve arbeidsovereenkomst af met Foodora. De vakbondscampagne kreeg veel aandacht. Het aantal leden groeide zeer snel tijdens de staking. De fietsers wilden gewoon dezelfde zekerheid als andere werknemers in Noorwegen. Deze unieke overeenkomst biedt hen nu een gegarandeerd loon van 12 tot 14 euro per uur plus ongeveer 2 euro per levering. Voor voltijdse koeriers betekent dit een loonsverhoging van ongeveer 1.500 euro per jaar. Daarnaast komt er nu een vergoeding voor het gebruik van eigen fietsen, telefoons en uniformen. Ook geldt vanaf nu de gewone arbeidsduurregeling en overuren worden uitbetaald.