Unite laat British Airways ontslagplan intrekken

British Airways, één van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Europa met 42.000 werknemers, kondigde in juni 2020 een drastische kostenbesparing aan met covid als excuus. Het bedrijf wilde 12.000 werknemers ontslaan en de overblijvers aan mindere voorwaarden aan boord houden. Vóór de crisis maakte het bedrijf nochtans enorme winsten en keerde aanzienlijke dividenden uit aan de aandeelhouders. Bovendien betekent het personeel minder dan een kwart van de kosten van het bedrijf. Argumenten genoeg dus om het plan in te trekken, oordeelde vakbond Unite. Het bedrijf kon de storm gerust doorstaan. En ze haalden hun slag thuis. Via een online-­campagne, stakingen en de steun van de publieke opinie, kwam begin oktober de nieuwe CEO naar de onderhandelingstafel. Kort na Kerstmis werd een akkoord bereikt dat de ontslagen terugdraaide en het personeel terug aan de eerdere voorwaarden in dienst nam.