Bedrijven moeten zorg dragen voor de hele productieketen

Oliebedrijf Shell werd na een strijd van 13 jaar verantwoordelijk gesteld voor milieuvervuiling door lekkende oliepijpleidingen. In Nigeria lekten deze leidingen al zestig jaar lang olie op het land en in de rivieren. Boeren verloren hun inkomen door verwoesting van hun landbouwgrond. Shell moet dit nu vergoeden. Er is nog geen exact bedrag bepaald, de uitspraak is alvast een stap in de goede richting van een duurzame economie. Nog altijd worden te veel producten verkocht waar mensenrechtenschendingen aan kleven. Denk maar aan de onveilige textielfabrieken in Bangladesh of de kobaltmijnen in de D.R. Congo waar veel kinderen werken. De Europese Commissie wil bedrijven verplichten om niet alleen zorg te dragen voor veilige producten of diensten maar ook voor de héle productieketen. Een nieuwe wet zou bedrijven verplichten zorg te dragen voor iedere werknemer die bijdraagt aan het eindproduct en voor de impact op het milieu. Vakbonden en ngo’s willen dat de wet sterke garanties biedt.

https://www.enforcinghumanrights-duediligence.eu/nl