Een politieman die stuurs voor zich uitkijkt en de zee, stil of woelig, onder alle denkbare hemels. Het zijn niet meteen de meest uitgelezen ingrediënten voor spetterende tv. En toch kan je geen moment wegkijken van The Investigation. Tobias Lindholms zesdelige dramatisering van de roemruchte ‘duikbootmoord’ is dan ook een ongemeen indringende kijkervaring.

Even het geheugen opfrissen. In augustus 2017 verdween in Denemarken de jonge Zweedse journaliste Kim Wall na een interview met een excentrieke uitvinder, aan boord van diens zelfontworpen duikboot. Een week later spoelde haar romp aan. De politie van Kopenhagen zocht maandenlang op zee naar de andere delen van haar lichaam én naar de ware toedracht van haar dood. De Scandinavische media draaiden overuren en ook bij ons deed de moord stof opwaaien.
Scandinavische misdaadfilmers en -auteurs zijn doorgaans niet vies van plastische details en gitzwarte toonregisters. En de gruwel lag bij een verfilming van deze zaak eerlijk gezegd voor het grijpen. Maar Lindholm tapt hier uit een ander vaatje. De Deense topscenarist van o.a. Borgen, Jagten, Mindhunter en Drunk gunt de veelbesproken dader geen seconde zendtijd. Wel laat hij zijn licht geduldig, minutieus én genereus schijnen over het onderzoek zelf, de speurders en de ouders van Kim Wall. Søren Malling, zowat de meest ‘onzichtbare’ acteur in menige Deense film en reeks, incarneert stil maar ontwapenend politie-inspecteur Jens Møller: een fatsoenlijke man die de waarheid achter de schokkendste zaak uit zijn carrière wil achterhalen zonder van het juridisch pad af te dwalen. Je houdt het bijna niet voor mogelijk hoe een traag vorderend proces vol ontgoocheling en onopgeloste vragen een kijker zo in de ban kan houden. Maar misschien is het uitgerekend dat ‘fatsoen’ en de sereniteit waarmee Lindholm zijn personages neerschreef en in beeld zette die The Investigation zo meeslepend maken. Dit sluimerend relaas in zes delen groeit minuut na minuut verder uit tot een innig en aangrijpend drama, met mensen van vlees en bloed. Gewone mensen die gewoon hun best doen, zo nauwgezet als de betreurde Kim Wall het in haar journalistiek werk zou gedaan hebben… Het is nog wat vroeg op het jaar voor boude beweringen, maar sterkere tv dan The Investigation zal u in 2021 niet vaak aantreffen.

The Investigation is vanaf 26 februari beschikbaar op www.mylum.tv en vanaf 20 april op DVD op myLum bij Lumière.

Auteur: Karin Seberechts