Niet alleen voor schoolkinderen is het dikketruiendag

ACV Puls wil afspraken over kostenvergoeding voor thuiswerk

Op 9 februari was het Dikketruiendag. In de scholen werden leerlingen uitgenodigd om een extra dikke trui te dragen. Dit jaar waren de ‘truien’ omwille van corona én de koudegolf in die week nog een beetje dikker. Want de ramen moesten ook nog eens open om de ruimtes goed te ventileren.

Met Dikketruiendag willen de organisatoren aandacht vragen voor het milieu. Prima! Maar de dag vestigt natuurlijk ook de aandacht op de kost van verwarming. En die is voor nogal wat werknemers deze winter behoorlijk toegenomen. Door de lockdown werken ze thuis. En om hun werkplek een beetje aangenaam warm te houden, lopen de kosten aardig op. Net als nogal wat andere kosten. En dan gaat het wel om wat meer dan het kopje koffie dat je nu zelf zet en betaalt.
Ook je elektriciteitsrekening loopt op als je de hele dag thuis aan de slag bent. En je internetverbinding is er nu niet meer alleen voor je ontspanning maar heb je dagelijks nodig voor je werk.

Ergonomie

Ook aan ergonomie hangt een prijskaartje: een hele dag op een krukje aan de keukentafel werken, houdt je rug niet vol. Dus heb je misschien wel geïnvesteerd in een comfortabele bureaustoel, een extra muis en klavier voor je laptop. Of een tweede scherm dat je op ooghoogte kan zetten. Elke thuiswerker kan daar ongetwijfeld nog wel uit eigen ervaring wat kosten aan toevoegen.

Afspraken graag

Over die kosten willen we graag afspraken maken. Want het is niet vanzelfsprekend dat je die zelf draagt, als een soort persoonlijke tegemoetkoming voor je ‘gezellig thuiswerken’. Nee, net als op kantoor is het aan je werkgever om ervoor te zorgen dat je je job naar behoren kan uitvoeren. De kosten die daaraan verbonden zijn, komen voor zijn rekening. Alleen is het nu door thuiswerk een beetje minder afgebakend wat die kosten precies zijn.
Pleiten we ervoor om elke kost tegen het licht te houden en rekeningetjes van je suikerklontjes bij te houden en in te dienen?
Nee, uiteraard niet. Maar er zijn wel degelijk regelingen mogelijk. Zoals al blijkt in talloze ondernemingen waar forfaitaire vergoedingen voor thuiswerk worden betaald.

Kostenvergoeding

De fiscus heeft onlangs een nieuwe regeling uitgewerkt waarbij werknemers die van thuis uit werken een belastingvrije vergoeding voor bureaukosten kunnen ontvangen van maximum 129,48 euro per maand. Vanaf april wordt dat zelfs 144 euro. Daarnaast kan een maandelijks forfait betaald worden van 20 euro voor het professioneel gebruik van een eigen pc/laptop, printer, … en 20 euro voor het professioneel gebruik van een internetverbinding. Op basis van aankoopbewijzen kan daar nog eens 20 euro per maand bijkomen voor andere werkelijke kosten (aankoop van een telefoon, printer, scanner, headset, …).
Het enige probleem is dat werkgevers op die manier thuiswerk ‘mogen’ vergoeden, maar dat niet ‘moeten’. En daar wringt het schoentje. In veel ondernemingen zijn werkgevers gelukkig bereid die kosten te dragen. Maar zeker niet overal. Er zal overleg en druk nodig zijn om de achterblijvers te overtuigen. Tijdens onderhandelingen over de loon- en arbeidsvoorwaarden zullen we stevig op deze nagel moeten kloppen om afspraken te maken die in alle sectoren en bedrijven gelden.

Besparingen door thuiswerk

Vragen we daarmee aan ondernemingen om weer wat extra’s? Nee. Als de kosten verschuiven, moet ook de vergoeding verschuiven. Want thuiswerk levert bedrijven aan de andere kant ook heel wat besparingen op. Er worden heel wat minder kilometers gereden. Dat scheelt een aardige som aan woonwerkvergoedingen. Bedrijven kunnen ook besparen op kantoorruimte en meubilair, omdat er zoveel personeel thuis werkt. Dat thuiswerk niet verdwijnt na de coronacrisis, staat wel vast. Is het dan zo gek om te vragen dat ondernemingen die kosten die ze door thuiswerk uitsparen gebruiken om de reële extra werkkosten van het personeel te vergoeden? Nee toch?

 Lees meer op www.hetacv.be/telewerk

“Thuiswerken heeft mij vorig jaar 700 euro gekost!”

Dat thuiswerk geld kost, weet Dirk* zeer goed. Vroeger werkte hij één dag per week thuis, maar sinds maart vorig jaar – met tussenperiodes – voltijds. En daar is zijn thuiswerkvergoeding niet op voorzien…

“Onze werkgever betaalt 20 euro per maand. Dat volstond om de kosten te dragen van één dagje thuiswerk, maar nu helemaal niet meer,” legt hij uit. “Ik hang voor het werk bijna de hele dag aan de telefoon. Die telefonie verloopt via het internet. Dat betekent dat ik haast continu aan het streamen ben. Ik heb mijn data-abonnement daarom moeten verhogen en betaal nu 15 euro per maand extra voor mijn abonnement.” Daarmee is de vergoeding die Dirk ontvangt al meteen bijna opgeslokt. Maar er zijn nog andere kosten. “Bij mijn jaarlijkse energie-afrekening merkte ik dat mijn verbruik vorig jaar behoorlijk gestegen is. Wat wil je, als je de hele dag thuis zit? En bovendien heb ik ook een bureau ingericht om toch wat comfortabel te kunnen werken.” Hij kocht een bureau, een goede bureaustoel en een tweede scherm. Want een hele dag op een keukenstoel achter aan laptop, levert je binnen de kortste keren rugklachten op. “Alles bij mekaar heeft het me 700 euro gekost. Met die 20 euro per maand ben ik dus lang niet toegekomen,” legt hij uit. “En terwijl is natuurlijk wel mijn woonwerkvergoeding gestopt. Voor mijn werkgever is dat thuiswerk dus een flinke besparing. Maar mij heeft het heel wat gekost.”

* Dirk is een schuilnaam omwille van de privacy

Auteur: Jan Deceunynck | Foto: Daniël Rys