“Het IPA is nog ons enige perspectief op vooruitgang!”

Werknemers legden het werk neer op 12 februari

De actiedag op 25 februari werd al voorafgegaan door acties in een aantal sectoren en bedrijven op 12 februari. Daar was het ongenoegen over de loonmarge niet in te tomen. Vooral arbeiders, maar ook bedienden, legden die dag het werk neer of steunden de acties. Zo ook bij Solystic en Van Hool.

Koen Vernaeve staakte op 12 februari bij Solystic. En hij was niet de enige. “Eigenlijk wilde er veel volk staken, maar om de dienstverlening niet in het gedrang te brengen, hebben we toch voor een minimumbezetting gezorgd. Solystic zit in het laatste jaar van een contract met bpost. Op zo’n moment willen we de dienstverlening aan bpost natuurlijk niet in het gedrang brengen. Maar we wilden wel een sterk signaal geven,” legt hij uit.
Want het ongenoegen zit diep. “Al een aantal jaren schroeft onze werkgever alle financiële voordelen systematisch terug. Zoals onlangs nog het loon bij educatief verlof. Blijkbaar is de werkgever niet verplicht om voor die dagen volle loon te betalen. En dus doen ze het niet meer. En zo is het altijd wel iets dat ze afpakken. Eigenlijk is het enige perspectief op vooruitgang nog het tweejaarlijkse IPA. Maar ook dàt dreigt nu een lege doos te worden. 0,4%, dat zijn kruimeltjes. Da ’s niet ernstig he?”

Met de stakingsdag wil Koen dus ook een signaal geven aan de eigen directie. “Herbekijk jullie loon­politiek! Want het personeel is het beu dat het altijd weer iets moet inleveren. Een tiental jaar geleden kwam er geregeld eens iets bij. In ruil daarvoor waren we bereid hard te werken. Maar nu is die goesting heel wat minder…”

Bij Van Hool, waar het personeel al bijna een jaar thuis zit, bleef de actie beperkt tot een symbolische actiedag. Er werden spandoeken opgehangen en via Facebook verspreidden militanten de boodschap dat ze de vakbondseisen ten volle ondersteunen.

“Dat Covid-19 een grote impact heeft op Van Hool is een feit. Het is de rol van de vakbonden om de rechten van jullie te blijven verdedigen, zowel in ons eigen bedrijf, alsook voor alle werknemers (…) De schamele 0,4% die de werkgevers willen geven (voor de komende twee jaar) in het IPA is ruim onvoldoende! (…) Corona mag geen vrijgeleide zijn om iedere werknemer zijn of haar rechten onderuit te halen. Daarom is de boodschap van alle vakbonden dezelfde: vrije loononderhandelingen!”

Auteur: Jan Deceunynck