Landurig ziek zijn is geen keuze!

De voorbije weken werden langdurig zieken in een slecht daglicht gesteld. In de media werden ze afgeschilderd als profiteurs waartegen sneller én strenger zou moeten worden opgetreden. Dat is een onmenselijke redenering. Want niemand wordt graag ziek. En straffen heeft nog nooit iemand genezen.

Punt is dat nu al voldoende en streng gecontroleerd wordt. Het is belangrijker om de echte oorzaken aan te pakken. Op het werk moet eerst en vooral ingezet worden op preventie, zodat er minder mensen ziek worden door hun werk. Als er dan toch mensen uitvallen, moeten we hen helpen om in de mate van het mogelijke terug aan de slag te gaan. Niet door te straffen. Wel door te zorgen voor aangepast en haalbaar werk.

Zit je met vragen over wat je als werknemer moet doen ingeval van ziekte? Weet je niet echt waarop je recht hebt? Aarzel dan niet om bij het ACV aan te kloppen.

Je leest er ook alles over op
www.hetacv.be/gezondheid

Auteur: Jan Deceunynck | Foto: Shutterstock