Athit Kong van de Cambodjaanse vakbond C.CAWDU zet zich in voor betere arbeidsomstandigheden en leefbare lonen voor kledingarbeid(st)ers. De uitdagingen zijn sinds de pandemie niet makkelijker geworden. 15 fabrieken sloten definitief de deuren. Meer dan 200.000 arbeiders zijn geschorst. Het minimumloon is 190 dollar (161 euro) per maand. Inclusief overuren verdient een kledingarbeider gemiddeld 220 of 230 dollar. Net genoeg om van te leven. Bij een schorsing krijg je maar 70 dollar. Hiermee kan je enkel huur betalen en een beetje eten kopen. Samen met C.CAWDU pleit Athit bij de overheid om de wettelijke toelagen niet uit te stellen en ontslagpremies niet in te houden. Aan de kledingmerken vragen ze een betaling van 40 procent van het minimumloon bij schorsingen. Dat is 76 dollar bovenop de 70 dollar die ze nu ontvangen. C.CAWDU maakt deel uit van het netwerk van WSM (We Social Movements) en met hun steun start de vakbond rechtszaken voor arbeiders die onder de armoedegrens leven. Schenk hoop over de grenzen heen en steun WSM via acties of een gift!

www.acties.wsm.be