Mondiale actie voor werknemers in kledingsector

Onder het motto ‘Pay your workers’ voerde de schone klerencampagne wereldwijd actie in de week van 16 november. Ze wil modemerken eraan herinneren hun verantwoordelijkheid op te nemen voor werknemers in gans de keten. Bij het begin van de pandemie annuleerden deze bedrijven massaal orders, zelfs voor kledij die al geproduceerd was. Dit was rampzalig voor de kledingmedewerkers in de productielanden. Naar schatting bleven tussen maart en mei 2020 liefst 2,7 tot 4,9 miljard euro aan lonen onbetaald. Dit bracht miljoenen werknemers in extreme armoede. In België kwamen de vakbonden op voor de rechten van werknemers in kledingwinkels. Zij zijn financieel zwaar getroffen door de winkelsluitingen. Maar we zijn ook solidair met de werknemers aan de andere kant van de keten. Zij verenigen zich nu om alsnog betaald te worden voor hun werk en eisen meer sociale bescherming. Ze riskeren daardoor echter repressie, ontslag of intimidatie. Meer dan een dozijn kleine merken hebben al positief gereageerd op de vraag om deze werknemers hun volledige loon te betalen. Nu is het tijd dat ook grote bedrijven als H&M, Nike en Primark dit voorbeeld volgen.
www.cleanclothes.org