Niet voor iedereen is de coronacrisis jammer

Private labo’s verdienen goed aan coronatests

Terwijl België opnieuw kreunt onder de coronacijfers, zien sommige bedrijven hun winsten fors toenemen door de crisis. De medische labo’s doen gouden zaken. “Zeker de private labo’s die aardig wat winst maken op de coronatests,” legt Johan Fobelets uit. Hij volgt als vakbondssecretaris voor ACV Puls de sector op de voet.

Het blijkt tijd voor koopjes in de sector. “Het Vlaamse labo CMA-Medina fuseerde in september met de Franse Biogroup. Dat leverde de aandeelhouders van CMA-Medina 1 miljard euro op. Zonder enige belasting, want die is er niet op aandeel­transacties.”
Waarom het bedrijf zoveel waard is? Veel heeft te maken met de forse winsten die gemaakt worden. “50% van de omzet is winst,” legt Johan uit. “Op kosten van de sociale zekerheid. Want CMA-Medina maakt 50% winst op wat het Riziv betaalt voor testen. Dat geldt overigens ook voor de andere private labo’s. Die hebben dezelfde niet te verantwoorden winstmarges.”

Niks extra voor personeel

Wat het extra pijnlijk maakt is dat het personeel in de private labo’s niet mee van de winst profiteert. “De lonen in de klinische labo’s liggen 10 à 15% onder de ziekenhuisbarema’s,” legt Johan uit. “Bij Medina zijn er ook extreem lage vergoedingen voor onregelmatige prestaties en bij CMA wordt de eindejaarspremie zelfs afhankelijk gemaakt van het aantal ziektedagen. Er zijn ook nauwelijks extra aanwervingen gebeurd op het moment dat het aantal labotesten door corona is verdubbeld. Uurroosters zijn nauwelijks meer dan een week op voorhand gekend. Het is dagelijks op de planning kijken wanneer je morgen moet werken. Ziekte zorgt voor grote uitval. Maar er is geen sprake van inspringpremies. En ook inzake overuren is CMA de slechtste leerling: niks extra.”
“Tijdens de coronacrisis werden de personeelsleden in de zorg helden genoemd. Maar zo worden ze niet behandeld,” betreurt Johan. “Het labopersoneel moest tienduizenden extra coronabloedstalen ophalen en in sneltempo verwerken. Ze werkten zich uit de naad maar het waren de ceo’s die zich verrijkten op een ongeziene manier. Dat is niet rechtvaardig.”

Auteur: Jan Deceunynck  Foto: Shutterstock