Amazon bespioneert zijn werknemers

De Covid-pandemie heeft voor een explosieve groei van online verkoop geleid. Amazon is één van de grote spelers die hiervan geprofiteerd heeft. UNI Europa, de Europese dienstenvakbond, wil dat de Europese Commissie een onderzoek voert naar mogelijk illegale praktijken van deze e-commerce gigant ten aanzien van zijn werknemers. De concrete aanleiding zijn twee vacatures voor data-analysten die vlot meertalig zijn en bedreigingen van vakbonden en anti-Amazon campagnes moeten opsporen. Na talrijke klachten verwijderde het bedrijf de vacatures. Het is niet de eerste keer dat Amazon zich vijandig opstelt tegenover vakbonden. UNI Europa heeft talrijke getuigenissen van werknemers die bang zijn om zich op het werk uit te spreken alsook van vergeldingen tegen vakbondsaanhangers. Hoog tijd dus dat de Commissie onderzoek voert naar de wijze waarop Amazon zijn werknemers controleert.

www.uni-europa.org