Standpunt: sociale verkiezingen 2020: stem acv

November wordt een spannende maand! Er is niet alleen de start van een nieuwe federale regering, maar we kijken ook opnieuw met een bang hart naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. En daar bovenop brengt november ook nog eens een hoogtepunt van sociale democratie: de sociale verkiezingen. Duizenden werknemers in de privésector kiezen tussen 16 en 29 november hun vertegenwoordigers in ondernemingsraden en comités voor preventie en bescherming op het werk.

Het ACV schuift ongeveer 60.000 kandidaten naar voor, waarvan ruim 17.000 kandidaten van ACV Puls. Corona zette in het voorjaar het volledige bedrijfsleven op zijn kop en verschoof ook de sociale verkiezingen van mei naar november. Toch illustreerde de gezondheidscrisis eens te meer het cruciale belang van sociaal overleg. Eerst en vooral om het personeel in veilige omstandigheden te laten werken, voorzien van beschermingsmateriaal. Over de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen is op verschillende niveaus gediscussieerd. In de Groep van 10 werd een veiligheidsvademecum uitgewerkt. Dat werd in de verschillende sectoren van de economie verder geconcretiseerd. En in honderden ondernemingen vormde deze handleiding de leidraad voor uitgewerkte veiligheids­afspraken op maat.

In die oplossingen op maat speelde ACV Puls een belangrijke rol. De moeizame weg naar de mondmaskerplicht in winkels is een verdienste van ACV Puls. Net zoals de verbeterde loon- en arbeidsvoorwaarden in de zorgsector, waar ACV Puls met de Witte Woede via corona­veilige acties 1,2 miljard nieuwe investeringen afdwong i.p.v. de borrelnootjes die eerst op tafel lagen in de vorm van een horecacheque. In industriële sectoren maakten we afspraken over veiligheid en tijdelijke werkloosheid. En voor nog duizenden andere bedienden sloot het ACV een algemene cao af die de uitkeringen bij tijdelijke werkloosheid optrok. Het ACV timmerde ook aan het corona-tijdskrediet.
Ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan met illustraties van recente vakbondsrealisaties waarin het ACV het verschil maakte. Zoals in die bedrijven waar we in moeilijke corona-omstandigheden toch nog alles uit de kast haalden bij reorganisaties of zelfs bedrijfssluitingen.

Maar de kracht van onze organisatie begint echter elke 4 jaar opnieuw bij de sociale verkiezingen. Daar kan jij het vertrouwen schenken aan de ACV-kandidaten. Zo kan jij ervoor zorgen dat het ACV in de bedrijven, in de sectoren én op nationaal niveau de belangen van werknemers kan blijven behartigen. Werk jij in een onderneming of instelling waar sociale verkiezingen doorgaan? Steun dan onze kandidaten van ACV Puls op lijst nummer 2.
Het ACV is de vakbond die steeds opnieuw via overleg aan oplossingen en resultaten werkt, in samenwerking met jou en je collega’s. Niet alleen in coronatijden, maar elke dag werken wij aan meer veiligheid, leefbare werkdruk, behoud van tewerkstelling bescherming en verbetering van inkomens… Mogen wij deze maand op jouw medewerking rekenen door deel te nemen aan de verkiezingen én te kiezen voor de ACV Puls-kandidaten?

Alvast bedankt voor je stem en je steun!

Auteur: Stefaan Decock