Duitse vakbond IG Metal pleit voor vierdagenweek

IG Metall is de grootste vakbond van Duitsland en ’s werelds grootste georganiseerde arbeidersorganisatie. De vakbond pleit voor een vierdagenweek om het lange economische herstel op te vangen na de covid-crisis en de versnelde digitalisering die deze op gang heeft gebracht. De vakbond roept de overheid op om hier mee vorm aan te geven door de huidige crisismaatregelen voor werktijdverkorting te verlengen met 24 maanden. Tegelijkertijd moet het bedrijven en werknemers aanmoedigen dit systeem beter te combineren met beroepsopleidingen. Tijdens de volgende sectorale onderhandelingen met de werkgevers zal IG Metall de vierdagenweek op tafel gooien. Voor werkgevers heeft dit systeem als voordeel dat er minder variabele arbeidskosten zijn. Studies wijzen uit dat het een verhoogde productiviteit meebrengt. Geschoolde arbeidskrachten blijven aan boord en het bedrijf bespaart bijvoorbeeld kosten voor een sociaal plan