Filipijnen: complete instorting van openbare gezondheidszorg

Ook Filipijnse zorgsector kreunt onder Covid 19

Op 18 juli vestigden de zorgwerkers van het San Lazaro Hospital in Manila tijdens een ‘stil protest’ de aandacht op afschuwelijke omstandigheden tijdens de coronacrisis. Lange uitputtende werkdagen, overvolle zalen, te weinig beschermende kledij. Daardoor zijn in dat ene hospitaal al 80 hulpverleners besmet, waarvan één overleden.

“Vroeger zorgden we voor onze patiënten. Maar op dit moment moeten we voor onze collega-gezondheidswerkers zorgen. Dat doet pijn. En we vrezen voor de dag dat er geen hulpverleners meer zijn omdat iedereen ziek is,” vat verpleger Ulysses Arcilla het samen.

Op het moment van een eerder gesprek met Ulysses in mei heeft hij er juist twee weken dienst op zitten. In al die tijd is hij niet naar huis geweest en heeft hij samen met zijn collega’s in het ziekenhuis overnacht. “Zolang we van dienst zijn, mogen we het ziekenhuis niet verlaten, want dan zouden we onze families kunnen besmetten. Het is overigens moeilijk om thuis te geraken, want het openbaar vervoer is stil gevallen.” En in het ziekenhuis gaat het intussen van kwaad naar erger. “Het ministerie van Volksgezondheid staat in voor het beschermingsmateriaal, maar er is te weinig en niet van voldoende kwaliteit. Sommige collega’s hergebruiken hun mondmaskers omdat er niet genoeg zijn. Er zijn ook weinig beademingsmachines.”

“Al op 7 mei hebben we aan de alarmbel getrokken,” valt Robert Mendoza hem bij. Mendoza is nationaal voorzitter van de Alliance of Health Workers, de Filipijnse vakbond voor het zorgpersoneel. “Corona leidt tot een complete instorting van onze openbare gezondheidszorg.”

En hij voegt er nog aan toe dat het ministerie van Volksgezondheid en de regering van president Rodrigo Duterte “verdoofd en doof” waren voor de eisen van gezondheidswerkers. Het ministerie blijft de situatie minimaliseren en het zorgpersoneel is voor beschermingsmateriaal afhankelijk van private donoren. Door deze gezondheidscrisis komen de etterbuilen en zwakke plekken van de Filipijnse gezondheidszorg helemaal bloot te liggen. “Zolang de regering en het ministerie van Volksgezondheid publieke gezondheidszorg als een zaak van private winstmaximalisatie blijven behandelen, zullen we dit virus niet onder controle krijgen,” besluit Mendoza.

Meer info: www.wsm.be/nl/

De Alliance of Health Workers (AHW) kunnen rekenen op de steun van WSM en ACV Puls. Een gift is welkom op het noodfonds van WSM BE41 8900 1404 3510 – BIC VDSPBE91. Graag m.v.v. ‘samen tegen corona’.

Auteur: Jeroen Roskams & Jan Deceunynck | Foto: BelgaImage