Ook freelancers worstelen met Corona

“De steunmaatregelen helpen om niet kopje onder te gaan, maar het mag niet te lang duren”

We trappen een open deur in als we stellen dat ondernemingen en werknemers het economisch moeilijk hebben door de coronacrisis. Gelukkig leven wij in een land met een sterke sociale zekerheid die de ergste schokken opvangt. Voor de zelfstandige freelancers is dat niet anders. Maar zal dat voldoende zijn voor de nabije toekomst? Wij legden ons oor te luisteren bij Daniël Rys (freelance fotograaf) en Peer De Maeyer (freelance vormgever).

Puls Magazine: In welke mate heeft het coronavirus een impact op jullie?
Peer: Veel opdrachten werden geannuleerd of opgeschort en de grote vraag is nu of en wanneer ze zullen terugkeren. Sinds de versoepeling van de maatregelen begint een en ander gelukkig terug op gang te komen.
Daniël: En dat was dringend nodig want ik heb zo goed als geen opdrachten meer. Als fotograaf moet ik kunnen buitenkomen, maar dat mocht niet meer. Ik heb een klein beetje studiowerk kunnen doen, maar de onvoorspelbaarheid maakt het lastig.
Puls Magazine: De overheid voorziet een compensatiepremie en een overbruggingsrecht. Helpt dat?
Daniël: Uiteraard help dat, maar niet voor alles. Het overbruggingsrecht zie ik als een soort alternatieve werkloosheidsuitkering, maar de vaste kosten blijven. En als je enkel uitgaven hebt, gaat het snel.
Peer: De steunmaatregelen helpen om niet kopje onder te gaan, maar de crisis mag niet te lang duren. Ik hoop ook dat er wat controle zal zijn zodat het geld eerlijk wordt toegekend.
Puls Magazine: Voelen jullie veel solidariteit binnen jullie sector?
Peer: Eerlijk gezegd leeft iedereen in de grafische sector een beetje op een eiland. Gelukkig mogen we niet klagen over de opdrachtgevers, die betaalden tot nu toe nog vrij correct.
Daniël: In onze sector is het niet anders, de meeste klanten zijn redelijk. België is niet de Far West. Bovendien stel ik mij de vraag hoe we ons zouden moeten verenigen en welke middelen we hebben om resultaten te bereiken.
Peer: Een sectoraal charter dat een faire vergoeding regelt tussen freelancer en opdrachtgever zou anders wel welkom zijn. Pitches (wedstrijden om een opdracht binnen te halen) zijn bijvoorbeeld een echte plaag.
Daniël: Er bestaan ook digitale platformen die opdrachtgever en free­lancer matchen, maar ik ervaar die eerder als een kost en ze kiezen niet ondubbelzinnig voor het belang van de freelancer. Dat is misschien een gat waar een organisatie als United Freelancers een verschil zou kunnen maken.
Puls Magazine: Hoe zien jullie de toekomst? Heeft corona voor een andere manier van werken gezorgd?
Daniël: Voorlopig is het nog even afwachten. Als de maatregelen versoepeld worden en we weer mogen buitenkomen, kunnen we hopelijk wat schade inhalen.
Peer: De meeste collega’s kijken inderdaad nog even de kat uit de boom en geloven er dat we binnenkort op de vertrouwde manier weer aan de slag zullen kunnen gaan.
Puls Magazine: Veel succes heren.

United Freelancers pleit voor uitbreiding welzijnswet naar freelancers

In het kader van een veilige terugkeer naar het werk moeten werkgevers beschermingsmaatregelen nemen voor hun werknemers. Die regel geldt echter niet voor free­lancers. Zij vallen niet onder de Welzijnswet.

Dat is niet logisch. De gezondheid en het leven van een free­lancer zijn evenveel waard als die van een werknemer in loondienst! Daarom hebben we ervoor gepleit om de wet uit te breiden naar freelancers en platformwerkers die hun werkparameters niet zelf kunnen bepalen en bijvoorbeeld in de lokalen van de opdracht­gever werken of gebruik maken van materiaal van de opdrachtgever.

Ons voorstel werd opgepikt en het federaal parlement heeft op 11 mei een wetsvoorstel in die zin ingediend. Lees meer op www.unitedfreelancers.be.

Ben je zelf aan de slag als free­lancer en heb je vragen over de gevolgen van de corona­crisis op jouw job? Of zit je met andere vragen rond je statuut? Neem dan contact op met unitedfreelancers@acv-csc.be of bel ons op 02-244 31 00.

 

Auteur: Joep Vanderbeke Foto: Shutterstock/Adobestock