Hoe ervaarde jij de Coronacrisis? … De Drummer

Davy Deckmijn: Drummer

In normale tijden combineer ik drie jobs. Ik drum bij o.a. Zornik en Tom Helsen, geef voor 30% drumles geven aan de PXL Hogeschool en heb mijn eigen drumschool. Sinds 14 maart is er nog enkel mijn contract bij de hogeschool.

Ik heb sinds 14 maart dus nog enkel zowat 30% van mijn normale inkomen. Als muzikant en met mijn privé drumschool verdien ik nu niks. Dat wordt op geen enkele manier gecompenseerd. Voor zelfstandigen is er een compensatie voorzien. Maar mijn optredens worden via een uitzendkantoor betaald. Ik speel normaal best veel shows. En mijn privéschool loopt ook aardig. Maar het levert te weinig op om als zelfstandige te overleven. Daarom geef ik ook les aan de hogeschool.

De beslissing van de regering dat er geen evenementen doorgaan tot eind augustus is zeer begrijpelijk en noodzakelijk. Maar het betekent dat ik, behalve de eerste twee weken van maart, gedurende 5 maanden niks verdien als muzikant. Terwijl ik best wel een volle agenda had. En ook daarna ziet het er niet gunstig uit. Tot zeker voorjaar 2021 is alles al gecanceld.

De zomer van 2020 was veelbelovend. In Nederland meer dan 20 shows spelen met een kindertheatergezelschap. En festivals met Helmut Lotti. Al 5 shows bevestigd, maar het zouden er minstens het dubbele worden. Ook met Zornik zouden we eind augustus een festival spelen. Op papier ben ik al meer dan 30 optredens armer.

Maar eigenlijk veel meer. Onze sector is stilgelegd op een moment dat er nog vele boekingen zouden binnenkomen. Maar niemand durft het risico nemen. Ik heb in november en december nog een tourtje langs culturele centra op de agenda staan met Slow Pilot plays Jeff Buckley. Maar het is nog de vraag of dat kan doorgaan.

Niet iedereen is de sector even genegen. We worden door politici wel eens negatief afgeschilderd als profiteurs of ‘subsidieslurpers’. En ook nu blijft steun uit. Wel krijgen we vragen om gratis mee te werken ‘om mensen te entertainen in deze moeilijke tijden’. En na de coronacrisis zullen we weer aanvragen krijgen om gratis of tegen een onkostenvergoeding mee te werken aan benefietinitiatieven. Maar wij zijn ook aan het bloeden! En wie gaat er voor ons een benefiet organiseren?

Foto: Koen Kempeneers