En nu, aan de slag!

Studeer je binnenkort af? Schrijf je dan zo snel mogelijk in als werkzoekende. In Vlaanderen doe je dat bij de VDAB (www.vdab.be), in het Brussels hoofdstedelijk gewest bij Actiris (www.actiris.be). Vergeet niet je inschrijving af te printen en goed te bewaren.

Na je inschrijving begint dan je beroepsinschakelingstijd van 12 maanden. Studeer je in juni af? Dan start deze periode op 1 augustus. Tijdens je inschakelingstijd word je uitgenodigd voor verplichte gesprekken bij de VDAB als je nog niet aan het werk bent.

Ziekenfonds

Tijdens je beroepinschakelingstijd val je als werkzoekende onder het ziekenfonds van je ouders. Zodra je begint te werken of een inschake­lingsuitkering ontvangt, moet je zelf aansluiten bij een ziekenfonds. Dat zorgt voor je uitkering en de terugbetaling voor medicatie en doktersbezoeken. Meer info via www.cm.be.

Gezinsbijslag

Tot de maand waarin je 25 jaar wordt krijg je gezinsbijslag voor elke maand waarin je minder dan 80 uur werkt. De eerste 475 uur die je per jaar werkt als jobstudent tegen een verlaagde RSZ-bijdrage hoef je niet mee te tellen, alle andere contracten tellen wél mee.
Als je stopt met school in de loop van het schooljaar kan je niet meer werken als jobstudent vanaf het moment dat je uitgeschreven bent als student of ingeschreven als werkzoekende. Ook niet tijdens de zomermaanden van dat jaar. Wie aan het einde van het school- of academiejaar stopt, mag wél nog tot aan het einde van de zomervakantie werken als jobstudent.
Tijdens de eerste 12 maanden na stopzetten van de studies heb je ook nog recht op gezinsbijslag. Die verlies je achter als je meer dan 80 uur per maand werkt. Woon je in Brussel? Dan wordt dat per kwartaal gerekend en mag je maximum 240 uur werken.

Vakantie

Als je pas van school komt, gelden er speciale regels om te zorgen dat je mogelijk toch recht hebt op vakantiedagen. In de Gids voor schoolverlaters lees je daar alles over. Ook als je meer wilt weten over waar je op moet letten bij je eerste job is deze gids van harte aangeraden. Je kan deze downloaden via www.jongacv.be of bestellen via jongeren@acv-csc.be.

Info op maat

Jong ACV biedt je – gratis! – de juiste ondersteuning aan de start van je beroepsloopbaan. Je kan er terecht voor sollicitatieadvies, een analyse van je cv, nazicht van je contract en loonadvies.
Wil je weten welk loon je bij je eerste job kunt verwachten? Via www.startersloon.be krijg je online een realistische inschatting.

Meer weten? Kijk op www.jongacv.be

Auteur: Joke Vrijs | Foto: Photonews