Hoe zit het met je vakantiewerk in tijden van corona?

Deze zomer aan de slag als jobstudent? Lees dan zeker voort! Hieronder lees je de grote lijnen van waar je mee rekening moet houden. Voor details is er nadien nog de Infolijn Studentenarbeid.

Met een studentencontract mag je het volledige kalenderjaar werken. Elke student krijgt een individuele teller van 475 uren per kalenderjaar. Je eigen teller kan je raadplegen via www.studentatwork.be.
Gedurende die 475 uren wordt van je loon als jobstudent 2,71% aan sociale zekerheidsbijdrage afgehouden. Werk je meer dan 475 uren? Dan wordt vanaf je 476e uur de normale sociale zekerheidsbijdrage van je loon afgehouden (13,07%), maar bouw je ook vakantierechten op. Naast je werk als jobstudent kun je ook nog 50 dagen in de horeca en 25 dagen als speelpleinmonitor werken. In samenspraak met je werkgever moet je kiezen welk van deze systemen met bijbehorende bijdragen en tellers je gebruikt.

Omwille van de coronacrisis is deze regeling momenteel versoepeld van 1 april 2020 tot 30 juni 2020. Alle uren die je in deze periode presteert als jobstudent aan verlaagde bijdragen, worden dit jaar niet aangerekend op het krediet van 475 uren en hebben geen invloed op de gezinsbijslag of de belastingen. Deze versoepeling geldt voor alle sectoren, dus niet enkel voor de essentiële activiteiten. 

Belastingen?

Om thuis fiscaal ten laste te kunnen zijn, mag je niet meer verdienen dan een bepaald plafond. Hier zit een hele berekening achter, maar voor wie voornamelijk als jobstudent werkt is het simpel: in 2020 (aanslagjaar 2021) mag je als kind van gehuwde (of wettelijk samenwonende) ouders maximaal 7.045 euro belastbaar verdienen. Als kind van een alleenstaande ligt de grens op 8.920 euro. Ga je over die maxima, dan ben je niet langer fiscaal ten laste en betalen je ouders dus meer belastingen. Zelf moet je als jobstudent pas belastingen betalen als je belastbaar loon in 2020 hoger is dan 12.842,86 euro.

Gezinsbijslag

Als minderjarige verlies je niet je gezinsbijslag door te werken. Voor meerderjarigen mag je in Vlaanderen maximaal 80 uur per maand werken, maar de eerste 475 uur tellen niet mee. Woon je in Brussel, dan ligt de grens op 240 uur per kwartaal, maar hoef je het derde kwartaal niet mee te tellen. In periodes waarin je te veel hebt gewerkt, verlies je de gezinsbijslag.

Stop je met studeren? Dan ontvang je nog 12 maanden gezinsbijslag voor elke maand waarin je minder dan 80 uur gewerkt hebt als je in Vlaanderen woont of 240 uur voor Brusselaars.

Infolijn Studentenarbeid

Met deze uitleg kom je al een heel eind. Toch nog vragen? Dan kan je mailen naar isa@acv-csc.be of bellen naar 02 244 35 00 (ma-do 13-17u & vr 9-12u). Chatten kan ook, via www.chatmetisa.be of op facebook.

Aanraders zijn ook de ACV-folders ‘Lonend studentenwerk’ en ‘Gids voor schoolverlaters’. Deze folders en meer informatie vind je op www.jongacv.be

Auteur: Samuel Bootsman | Foto: BelgaImage