Coronavirus leidt tot zwaarste recessie sinds de Grote Depressie

De wereldeconomie worstelt met de zwaarste recessie sinds de Grote Depressie (jaren 1930) en krimpt in 2020 met 3 procent. Dat meldde de krant De Tijd, die zich baseerde op verwachtingen van het Internationaal Monetair Fonds.
Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF, zegt dat voor het eerst sinds de Grote Depressie zowel de rijke landen als de groeilanden in een recessie zitten.
De coronapandemie veroorzaakt enorme economische schade. “Het verlies aan economische activiteit als gevolg van de crisis kan in 2020 en 2021 samen 9.000 miljard dollar bedragen”, denkt Gopinath. ‘Dat is meer dan de omvang van de economieën van Japan en Duitsland samen.’
Het IMF verwacht een grotere rol van regeringen en centrale banken in de economie. Ze roept overheden op om maatregelen te treffen om een herhaling van de pandemie te voorkomen. “Er is meer automatische informatie-uitwisseling over infecties nodig en er moet een wereldwijde voorraad van beschermingsmateriaal worden aangelegd”.