Vakbond haalt onderste uit de kan voor werknemers CG Power Systems

Onderhandelingen over mogelijke doorstart

CG Power Systems, de fabrikant van grote transformatoren die vroeger Pauwels Trafo heette, is begin februari failliet verklaard. “Dat was voor niemand een verrassing”, zegt Peggy Schuermans, secretaris bij ACV Puls. “ Als vakbond haalden we het onderste uit de kan om de werknemers zo goed mogelijk op te vangen. En dat lukte ook. Onze vele leden reageerden erg tevreden”.

Het Indiase moederbedrijf kwam in opspraak door fraude met de boekhouding. Peggy: “Uit India kwam er geen geld meer, en de Belgische banken werden erg wantrouwig. Toen het faillissement werd uitgesproken, was dat in zekere zin een verlossing voor het personeel”.
De curatoren onderhandelen nu met diverse kandidaat-overnemers over een mogelijke doorstart. Peggy acht de kans reëel dat dit zal slagen.

Stevige infosessie

“Erg veel werknemers van het bedrijf zijn aangesloten bij het ACV”, vertelt de secretaris. “Als gevolg van de miserie sloten nog meer mensen zich bij ons aan. Nog voor het faillissement gaven wij diverse keren tekst en uitleg. Kort na het faillissement was er een grote infosessie in Elewijt met onze vakbond, de VDAB, het outplacementbureau en de provinciale loopbaanfondsen. We stelden de schuldvorderingen op voor de werknemers en hielpen de werkloosheidsdossiers in orde te brengen. Een hectische operatie maar na enkele weken was alles rond”.

Een deel van de werknemers moest zich inschrijven als werkzoekende en is ook verplicht om outplacement te volgen. Een aantal werkgevers toont gelukkig veel interesse voor de mensen van CG Power. “In Mechelen en Charleroi zijn er 520 werknemers. Meer dan 120 van hen hebben al ander werk. Anderen zijn ziek of maken kans op SWT. Meer dan 320 personen komen in aanmerking voor outplacement. Trouwens, in Ierland en Indonesië zijn er ook fabrieken, en die draaien nog altijd; een positief punt voor het dossier van de doorstart”.
ACV Puls hoopt dat de doorstart er zal komen. Maar Peggy heeft ook een kritische bedenking: “Sinds de gedeeltelijke eenmaking van het statuut voor arbeiders en bedienden is niet alles erop verbeterd voor de bedienden. Die laatsten zijn bij een faillissement slechter af dan vroeger. Een probleem dat we op de tafel van de politiek zouden moeten gooien”.

Auteur: Denis Bouwen | Foto: Shutterstock