Onze vakbondsmilitanten leveren puik werk op het terrein!

ACV Puls heeft een klein leger van vakbondsmilitanten die puik werk doen op het terrein. Twee prachtige voorbeelden zijn de teams bij IBM België en het verdeelcentrum van C&A in Boom. Koen Mees en Jan Conaert lichten een tip van de sluier op en vertellen over hun noeste vakbondswerk.

Jan Conaert bij C&A: “Niet opgeven en dossierkennis opbouwen, dat werkt”

ACV Puls pakt te hoge werkdruk bij verdeelcentrum C&A aan

Volhouden en blijven praten. Dossierkennis opbouwen. De directie om de oren slaan met haar eigen cijfers. En desnoods dreigen om het werk neer te leggen om meer druk uit te oefenen”. Dat is het advies van Jan Conaert aan andere vakbondsmilitanten. Jan is de hoofdafgevaardigde van ACV Puls bij het verdeelcentrum van de kledingketen C&A in Boom.

Het verdeelcentrum in Boom levert kleren aan de winkels van C&A in België en Luxemburg. Er werken nu een kleine 190 mensen, en de werkdruk is er vaak hoog. Jan lag in 2008 mee aan de basis van de vakbondswerking in de vestiging. “In de distributie krijgen velen een tijdelijk contract dat om de zes maanden moet worden verlengd. Zo hou je werknemers in onzekerheid. Voor C&A komt het wel goed uit. Wij vragen al lang om nieuwkomers na één jaar een vast contract te gunnen maar de directie weigert”.
In juni 2019 besliste C&A om in Boom bijna geen tijdelijke contracten meer te verlengen. Maar het werkvolume begon pas te zakken tegen eind 2019. “De werkdruk bleef hoog, en dus hoorden we de schreeuw om de boel plat te leggen”, vertelt Jan.
Pieken tracht C&A in Boom deels op te vangen door interimmers. “Maar die dagen niet altijd op. En ze trekken liever naar werkgevers waar ze meer kans maken op een vaste job, logisch. Ons vast personeel wordt het ook beu om altijd nieuwe collega’s te zien die je moet opleiden”.

Dreigen met een staking

De vakbondsmilitanten kaartten geregeld de hoge werkdruk aan, tevergeefs. Toen het thema op de vakbondsafvaardiging werd besproken, kwam de personeelsmanager gewoon even ‘luisteren’. Dreigen met een staking werd zo onvermijdelijk. Begin januari was er een verzoeningspoging. “We kregen de opdracht om onderling een compromis te vinden. Uiteindelijk lukte dat. De directie aanvaardde om een aantal tijdelijken vast te maken en een tijdelijk contract te geven aan sommige interimmers. We vonden gehoor met onze klacht dat er te weinig assistant teamleaders waren. Er zal extra aandacht naar sleutelfuncties gaan. Drie collega’s extra worden opgeleid om met een vorkheftruck te kunnen rijden. En de lonen zullen structureel worden doorgelicht. We onderhandelen nog over de minimale personeelsbezetting die er moet zijn. Erg belangrijk is dat we op elke vakbondsafvaardiging de situatie zullen evalueren”.
Al bij al is ACV Puls best te spreken over de resultaten. “We hebben doorgebeten, sterke argumenten uitgespeeld én gezwaaid met cijfers die afkomstig waren uit mededelingen van de directie. En zo stonden we sterk in onze schoenen”.

 

Koen Mees bij IBM: “Solidariteit tussen werknemers is zo belangrijk”

Nieuwe leden werven lukt zelfs bij een IT-bedrijf als IBM

De vakbondsploeg van ACV Puls bij het IT-bedrijf IBM België levert prima werk, en steeds meer werknemers krijgen dat daar in de gaten. “Het besef groeit dat solidariteit belangrijk is om weerwerk te bieden aan het ongebreidelde neoliberalisme”, vertelt Koen Mees, één van de drijvende krachten.

Toen Koen in 2000 aan de slag ging bij IBM België, werkten daar nog zo’n 3.000 mensen. In 20 jaar tijd werd dat bestand ingekrompen naar een goede 1.000. “De neerwaartse trend houdt aan”, zegt de vakbondsman. “De werknemersvertegenwoordigers zijn voor de collega’s een eerste aanspreekpunt waar ze terecht kunnen met hun angst en bezorgdheid. Na verloop van tijd worden mensen gelaten: ze trachten zo goed mogelijk te overleven”.
In de afgelopen 20 jaar was er maar één keer een collectief ontslag. De werkgever is erg inventief om de regels rond collectief ontslag te kunnen omzeilen. Meer dan eens krijgt personeel de kans om ‘vrijwillig’ te vertrekken. “Maar de directie kiest zelf wie ze wel of niet laat gaan”, aldus Koen. “Wie mag gaan, moet vertrekken in onderling akkoord, met als gevolg dat je 12 maanden lang geen werkloosheidsgeld dreigt te krijgen. En toch zijn er collega’s die dat erbij nemen”.

Groene vakbondskern

Sinds het collectief ontslag in 2016 houden ACV Puls en CNE elke maand een ‘groene vakbondskern’. Ook niet verkozenen zijn daar steevast welkom. “Per kwartaal verspreiden we ons e-zine onder de naam ‘You’ll never work alone’. En ieder kwartaal is er ook een personeelsvergadering met alle vakbonden”.
De vakbond kon interessante bedrijfscao’s regelen die de IBM’ers belonen voor hun grote flexibiliteit. “Een premie van 250 euro bruto konden we omzetten in een premie van 332 euro netto, wat gunstig is voor het personeel. De tussenkomsten van het hospitalisatieplan werden versoepeld. En plug-in hybride auto’s kunnen nu ook bij IBM, een stapje naar een klimaatvriendelijker bedrijfsbeleid. We bereiken nogal wat, maar werknemers vinden dingen al snel vanzelfsprekend”.
Bij IBM slagen de vakbondsmilitanten erin om heel wat nieuwe vakbondsleden te werven. Dit jaar mikken ze op minstens 50 nieuwe leden. “In de IT is zoiets niet vanzelfsprekend maar toch lukt het. Wij maken een plan en overtuigen collega’s om aan te sluiten. We communiceren helder over de resultaten die we boeken en stellen ook gewoon de vraag om lid te worden. Als dat lukt in een Amerikaanse IT-multinational, kan het overal”.

Auteur: Denis Bouwen | Foto: Adobestock